Zonnebloem ik zou denk ik, op basis van wat ik hier lees, een kinderbijbel doen. Liefst wel 1 met verwijzing naar het bijbelgedeelte. Dus zeg maar het verhaal verteld van Abram en sarai in Egypte en dan als sidenote de verwijzing naar genesis 12, zodat je indien gewenst makkelijk kan vinden waar en hoe het in de bijbel staat.
Wil je er ook uit voorlezen of in eerste instantie echt voor jezelf?
Bijbel lezen
Vulpen e regel daarna is ook curieus want daarin staat dat er vroeger reuzen waren.
Wil je nog vertellen wat je er curieus aan vindt? Reuzen worden wel vaker genoemd in de bijbel, de bekendste is Goliath. Maar ook toen het volk na 40 jaar rondzwerven in de woestuin in Kanaän kwamen wordt er over reuzen gesproken
Toch6 ik heb even een bijbelverklaring opgehaald bij mn ouders.
Daarin wordt het anders uitgelegd. Niet dat de mensen niet ouder zullen worden dan 120 jaar maar dat de mensen die toen leefden 120 jaar uitstel kregen, tijd om hun leven te verbeteren. Maar in die 120 jaar was er geen verandering ten goede geweest. Daarna volgt het besluit voor de zondvloed.
Ook de kanttekening geeft dat aan, 120jaar tijd om te verbeteren, daarna zal straf volgen.
In de verklaring van de buurman staat wel dat daar gezegt wordt dat de maximale leeftijd verkort wordt. Vanaf de zondvloed zie je de leeftijden ook teruglopen. Dus een oordeel wat niet direct voltrokken is.
En het is ook denkbaar dat de reuzen niet ouder mochten worden en dat de hoge leeftijden van de aartsvaders een teken waren van Gods zegen
De Bijbel is vastgelopen Hij start niet meer op.
Toch maar de papieren versie proberen misschien
Toch6 ik wil ‘m echt voor mezelf hebben zodat ik ook meer weet wat er op school besproken word en zodat als hij vragen heeft we dat samen kunnen opzoeken. Dus ik denk inderdaad dat een kinderbijbel wel een goed idee is. Zou de bieb verschillende hebben? Dan kan ik er eens doorheen bladeren en samen met N kijken.
Zonnebloem onze bieb wel maar dat is een christelijke.
Er zijn ook tienerbijbels https://www.ichthusboekhandel.nl/tienerbijbels/ maar daar heb ik geen ervaring mee dus kan niet zo zeggen welke mijn voorkeur heeft. Kan me alleen voorstellen dat het prettiger leest dan 1 die (ook) voor kleuters is
Zonnebloem Zou de bieb verschillende hebben? Dan kan ik er eens doorheen bladeren en samen met N kijken.
Dat denk ik wel hoor!
Zonnebloem online heeft de bieb er ook verschillende (mocht je een e-reader hebben). Oa ook een kinderbijbel, de bijbel voor ongelovigen en de bijbel voor dummies .
Ik zag deze staan. Deze lijkt mij heel erg interessant. Ik ga denk ik een poging wagen.
Leuk topic. Wat leg je het goed uit @Toch6
Wat betreft sterren die dingen aangeven. Dit klopt inderdaad (Genesis 1:14 hadden jullie het over toch?).
Aan de stand van de sterren en maan konden de mensen zien in welke seizoen ze leefden. Dus welke dag, die trouwens begint bij zonsondergang volgens Genesis, wanneer het sabbat (rustdag) was, wanneer ze moesten zaaien, oogsten, bepaalde feesten vieren etc. De sterrenhemel was de kalender.
Ook duurde het jaar korter dan ons jaar. Wij hebben de gregoriaanse kalender, de joodse kalender is nog steeds korter dan ons jaar.
Ik weet niet of dit ook betrokken kan worden op hoe oud mensen werden. Want zelfs als je uitgaat van de joodse kalender werden ze nog behoorlijk oud.
Wat ik me wel in zou kunnen denken als je er vanuit gaat dat de bijbel klopt (maar dit zijn mijn eigen hersenspinsels dus het kan ook nergens op slaan): God schiep alles en het was goed. Het verval van de natuur en van de mensen was nog niet zoals nu. Dus schonere lucht, geen smog, milieuvervuiling etc. En ook de mens was genetisch sterker omdat er veel minder mutaties waren dan nu.
Adam en Eva werden geschapen om eeuwig te leven, maar doordat ze van de verboden boom aten kwam de dood over hen en begon de degeneratie. Omdat Adam en Eva in perfecte staat geschapen waren duurde het, na de zondeval, een tijd voordat verschillende en meerdere ziektes zich ontwikkelden.
Ook moesten ze de aarde bevolken, daar was tijd voor nodig. Als ze jong zouden sterven met zijn allen zou het wellicht niet lukken.
Ik weet dat er ook theorieën bestaan dat het niet de leeftijden van individuen zijn die worden genoemd, maar de leeftijd van de stam waartoe deze persoon behoorde. Maar ik heb er te weinig inhoudelijke kennis van
Er zullen vast meerdere redenen zijn waarom ze zo oud werden, ik vind het wel fascinerend.
Vulpen niet alleen feesten. Ook seizoenen, maanden, weken, dagen, uren..
En volgens mij lag het in de planning om die mensen te maken, dan is er dus goed over nagedacht. Daarnaast is dit niet als teken voor de mens, maar ook voor de dieren, zie bv psalm 104 : 19Hij heeft de maan gemaakt voor de vaste tijden, de zon weet wanneer hij ondergaat.
20 U brengt de duisternis teweeg en het wordt nacht; daarin gaan alle dieren in het woud naar buiten.
21De jonge leeuwen brullen om een prooi
en verlangen van God hun voedsel.
22 Wanneer de zon opgaat, trekken ze zich terug
en leggen zich neer in hun holen.
23 De mens gaat dan op weg naar zijn werk,
naar zijn dienstwerk, tot de avond toe.
Maar er staat óók dat de de hemel en alles wat hierbij hoort, vertelt over de grootheid van God (psalm 19 is hier een voorbeeld van).
- Bijgewerkt
Vulpen Oja, het Hebreeuwse woord (in de grondtaal) is moadiem, dit zijn vastgestelde tijden.
Moadiem is een afgeleide van mo'ed, wat ontmoeting betekend. Moadiem zijn dus alle vastgestelde tijden (feesten, Shabbat, nieuwe maan, etc) die wijzen op een ontmoeting met God. Ditzelfde woordje wordt in de grondtekst ook gebruikt wanneer in Genesis 18:14 wordt gezegd dat Sara op de vastgestelde tijd haar kind zal baren.
Soms vallen betekenissen door taalverschil weg. Het Hebreeuws is qua betekenis van woorden veel rijker dan het Nederlands. Vaak hebben woorden meerdere betekenissen en is de vertaling niet altijd helemaal fijn omdat het dan niet de gehele betekenis van de grondtekst omvat.
Torah is hier een voorbeeld van. Torah wordt in de bijbel vertaald als "wet". De Torah is echter instructie/onderwijs/leermeester en omvat veel meer dan alleen wetten. Dit kan het lezen van de bijbel soms lastig maken. Want wanneer wordt er een wet uit de Torah bedoeld (en dan zijn er ook nog verschillende soorten wetten) en wanneer gaat het om wetten die de bijbel niet noemt (de mondelinge wet, de joodse wet opgesteld door de leiders van die tijd. Er zijn bv wetten rondom eten, zoals ritueel handen wassen. Dit is echter een menselijke wet en geen bijbelse wet. In de vertaling valt helaas dit onderscheid weg). Maar oke, ik dwaal af.
Ik ben nog niet afgehaakt hoor! Integendeel, ik heb zelfs gisteren gedroomd dat ik met mijn Religiewetenschapvrienden een discussie had over bij welke kerk ik me het beste aan kon sluiten
De leesplanner is na Genesis overgegaan op Matteüs. Gisteren heb ik de Bergrede gelezen
Na Matteüs lees ik nu Job. Dat valt blijkbaar onder de wijsheidsliteratuur en het bevalt me heel erg Ik had er eerder in het kader van mijn studie al delen van gelezen maar dat was echt vanuit een ander perspectief, nu lees ik gewoon het verhaal
Ik lees nu Exodus.
Wat me opvalt is dat er, ook al in Genesis, steeds zo gesproken wordt over de God van Abraham, de God van de Hebreeën enzovoorts. Wist ik natuurlijk al wel, maar nu ik het echt lees voelt het anders. Het suggereert zo'n beetje dat elk volk z'n eigen God heeft, terwijl het Christendom toch een monotheistische godsdienst is. En ook dat de verhalen niet over 'mijn' God gaan, want mijn voorouders waren lekker door Europa (en een paar in Indonesië) aan het dwalen.
Ik moet er (ooit) nog meer over lezen en uitzoeken, het is me allang duidelijk hoe het kan dat mensen hun hele leven lang de Bijbel blijven lezen Maar wel benieuwd hoe jullie hierover denken?