• Richtlijnen moderators AvdK

  • Disclaimer: dit document is constant in ontwikkeling en zal worden aangepast waar nodig.

Hoofdtaken

1. Vragen beantwoorden over forumgebruik

Beantwoord vragen van de leden. Ook als je zelf signaleert dat iemand worstelt met (bijvoorbeeld) het plaatsen van een afbeelding, leg het ze dan uit. Het is handig als je screenshots kunt plaatsen om de uitleg te verduidelijken, maar het is niet noodzakelijk. Als het jou niet lukt, kan een andere mod dat wel doen.


2.Accounts activeren

Als er via de mail (zie punt 10) of via een PB van een ander lid een bericht komt dat iemand diens account niet kan activeren, dan kun je dit handmatig doen door het profiel op te zoeken en te klikken op ‘account activeren’.


3.Naamsveranderingen

Als we een mail/melding/PB krijgen met de vraag om een naamsverandering, dan kan dit altijd. Wel graag even melden in de modapp. We verstrekken geen informatie aan anderen over naamswijzigingen, ook niet via PB.


4.Topic verplaatsen, sluiten en hernoemen

Topics verplaatsen is wat de mods waarschijnlijk het meeste doen. Mensen plaatsen gemakkelijk topics in De koffiecorner. Maar de vindbaarheid van topics wordt vergroot wanneer ze in de juiste categorie staan. Dus zodra je ziet dat een topic verplaatst kan worden, graag in actie komen. Dat doe je zo: klik op de drie bolletjes bovenin het scherm (op telefoon) of op de knop ‘reageren’ rechts in het scherm (op de laptop). Vervolgens kies je voor "Categorieën bijwerken"

Je kunt dan de categorieën die reeds geselecteerd zijn, uitvinken. Dan komen alle overige categorieën tevoorschijn en kies je de juiste.

Via dit menu kun je ook topics sluiten wanneer de TS erom vraagt. Soms is er in een topic echter nog een hele discussie aan de gang en kan het een meerwaarde hebben om het topic open te laten. Of dit het geval is, kun je overleggen met andere mods. Dan volstaat een antwoord aan TS als: dit topic is nog actief. Wij zien de meerwaarde voor andere leden om het nog open te laten.

Topics met 5k reacties sluiten we ook, voor de functionaliteit van het forum is dat beter. Andere redenen om topics te sluiten kun je teruglezen in de richtlijnen voor het forumgebruik.

Via dit menu kun je ook topics hernoemen. Op verzoek van TS of omdat je een schrijffout wil verbeteren teneinde onduidelijkheid over de inhoud van het topic te voorkomen. TS kan overigens ook zélf een topic hernoemen.


5. Rapportages beoordelen

Wanneer je moderator ben, zie je naast de notificaties, ook een icoontje voor rapportages. Dit icoontje is een witte vlag. Mocht je een rapportage ontvangen wanneer je online bent, meld dan even in de AppGroep dat je deze rapportage gaat beoordelen (en vraag hulp bij je beslissing indien nodig). Dan weten andere mods dat het wordt opgepakt en dat zij het niet hoeven te doen.

Als je de rapportage gelezen hebt krijg je 2 opties: Verwijderen of Negeren. Bij verwijderen, verwijder je het hele bericht uit de conversatie. Dit moet je niet doen. Je kunt het bericht negeren óf aanpassen. Als het hele bericht niet door de beugel kan, knip het dan uit het tekstvak en vervang het door de reden dat je het verwijderd hebt. We probeer zoveel mogelijk uit te leggen waarom we iets doen. Zomaar hele stukken uit een conversatie knippen, behoort dan ook niet tot ons beleid.

Berichten waarop sowieso ingegrepen moet worden bevatten:

  • Hate speech en/of racistische uitingen
  • Bedreigingen, zowel aan het adres van een ander als om zichzelf iets aan te doen
  • Scheldwoorden
  • Bedrijfsreclame (en dan bedoel ik niet advies van lid A aan lid B om naar een bepaalde winkel of webshop te gaan, maar echt een account dat actief reclame maakt of mensen werft)
  • Choquerende en/of pornografische afbeeldingen (in het subtopic Seksualiteit mogen helemaal geen afbeeldingen worden geplaatst!)
  • Persoonlijke gegevens, zowel van de leden zelf (echte namen, telefoonnummers, adressen) als van anderen. Ook foto’s van andere leden moeten direct worden verwijderd, tenzij het andere lid toestemming geeft om de foto te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer leden elkaar ontmoeten en daar een foto van op het forum zetten.

Een bericht aanpassen doe je door op de 3 bolletjes rechts onderin een bericht te klikken. Dan kun je de bestaande tekst uit het tekstvlak knippen en vervangen door zoiets als:

Dit bericht is aangepast door @Username of @beheer (ligt eraan of je er zelf op aangesproken wil worden. In bepaalde gevallen kan het handig zijn als je @beheer gebruikt, dan ziet men ook dat het een beslissing van het totale beheer is geweest).

Geef er gerust je eigen draai aan, maar leg altijd uit wat je gedaan hebt en waarom.


6. Bannen

Dit doe je door naar het profiel van een lid te gaan, vervolgens te klikken op Acties (op de laptop) of op de 3 bolletjes rechts bovenin het scherm (telefoon). Kies vervolgens voor ‘Tijdelijk bannen’ en meld het direct in de Appgroep. We hebben de regel dat een tijdelijke ban maximaal 24 uur duurt en dat we die tijd gebruiken om te besluiten of een lid definitief geband wordt, of een waarschuwing krijgt.

Een tijdelijke ban opleggen is een laatste redmiddel. Je gebruikt dat pas wanneer iemand zich echt niet meer laat bijsturen en constant blijft schelden of spammen en zich op geen enkele manier iets aantrekt van waarschuwingen.

Leden kunnen zichzelf ook vrijwillig laten bannen. Maak hiervan een melding in het topic ‘Opzeggen account en ban-aanvragen’. In de luwte een vrijwillige ban geven doen we niet, dan zijn we transparant over.


7. Accounts opheffen

Een account kan verwijderd worden op verzoek of omdat de account het reglement overtreed. In het geval van een trollaccount (die herken je wel) kan dat direct. In het geval dat een lid na enkele waarschuwingen én een tijdelijke ban herhaaldelijk de regels blijft overtreden, wordt het account na overleg met de andere mods, verwijderd.


8. Meelezen en meeschrijven

Dat je soms even geen tijd hebt is logisch, maar we gaan er wel vanuit dat je met regelmaat online bent en de meest actieve topics doorleest. We reageren niet alleen op meldingen, maar hebben ook een signaleringsfunctie. Daarnaast is af en toe meepraten en een topic openen goed voor de zichtbaarheid van onze mods. Je kunt als mod bijdragen aan de levendigheid van een forum.


9. Deel uitmaken van de appgroep

Als je mod bent, word je toegevoegd aan een whatsapp-groep. In deze groep bespreken we ingrepen op het forum en overleggen we over beleidsdingen. Je hoeft niet acuut te reageren en je mag de groep gerust dempen onder werktijd of tijdens vakantie, maar je wordt wel geacht op regelmatige basis in contact te blijven.


10. Mail checken

Af en toe de mailbox openen is een goed idee. Hij wordt sowieso in het weekend gelezen. Het wachtwoord is terug te vinden in de modapp.


Visie op het modereren

Ons idee bij dit forum is dat we zo min mogelijk ingrijpen als mod. Het liefst zien we dat mensen er eerst op gewezen worden dat ze bijvoorbeeld haatdragende taal gebruiken en dat ze door een mod verzocht worden om dat zélf aan te passen, alvorens er wordt ingegrepen. Geef hen na een waarschuwing bijvoorbeeld een uur de tijd om zelf de gewenste aanpassing te doen en pas de tekst pas aan wanneer ze na dat uur geen gehoor hebben gegeven aan je verzoek. We willen dat leden zich ervan bewust zijn dat ze zelf een verantwoordelijkheid hebben op dit forum.

Als er een situatie is waarin je twijfelt of je moet ingrijpen, bijvoorbeeld bij een heftige discussie, bespreek het dan in de modapp. Je kunt het nooit te vaak in de groep gooien of je ergens op moet ingrijpen of niet.

Verder willen we de ruimte geven aan iedere mening. Ook impopulaire meningen. Als een mening met normale woorden verkondigd wordt en niet oproept tot geweld en niet uitgesproken racistisch of onnodig grof is, dan gedogen we die. Ook als jij persoonlijk vindt dat iets vreselijk onaardig of ondoordacht is. Je kunt uiteraard wel als jezelf en niet als mod (dus op persoonlijke titel) reageren en die persoon vertellen wat je vindt van diens bijdrage. Maar het is niet iets waar je als moderator naar moet handelen. Haal je persoonlijke mening en modereren niet door elkaar. Ook wanneer iemand iets zegt dat je lullig vindt, zoals: “ik vind het egoïstisch om 7 kinderen op de wereld te zetten”, dan is dat maar zo. Het is niet tegen de regels. Maar jij mag als persoon t.a.t. laten weten dat je het met een ander een of oneens bent.