@[verwijderd]
Ik heb je verhaal gelezen maar kan er weinig over zeggen. Ik heb alleen theorie-ervaring met gehoor en je vraag is best specifiek.
Ik weet dat de taal en spraakontwikkeling anders verloopt. Een kind imiteert natuurlijk, en die ontwikkeling heeft je zoontje gemist. Dus dat het afwijkt van normaal, lijkt me normaal.
Maar zover was je zelf ook vast wel.
Of datgene wat jouw zoontje laat horen past bij zijn ontwikkeling, daar kan ik geen antwoord op geven. Misschien een afgestudeerde logopedist wel…

Je zou ook nog kunnen kijken naar de SNELtest ( https://www.kindentaal.nl/snel-test). En je zou kunnen bekijken of je het waard vind om een online logopedist te contacten, die kan jouw misschien wat op weg helpen en je kan geruststellen in de zorgen die je hebt. In Nederland kan je meestal wel sneller terecht, al zul je het wel zelf moeten betalen als je niet verzekerd ben in Nederland.

    [verwijderd] ik denk dat het heel lastig is om op basis van taalontwikkeling duidelijkheid over het gehoor te krijgen. Taalontwikkeling verloopt ook zo divers bij kinderen. De verschillen zijn groot, terwijl veel nog binnen het normale valt. Het is ook nog afhankelijk van andere (compenserende of juist erger makende) kenmerken van een kind.

    Zowel ik en mijn zus zijn slechthorend, maar onze taalontwikkeling verliep zover ik weet normaal. Er zijn in ieder geval nooit signalen over geweest vanuit peuterspeelzaal en school. Mijn zus en ik zijn beiden verbaal zelfs sterk. Ik heb alleen wat moeite gehad met leren lezen en schrijven (ik verwisselde klanken), maar toen ik het trucje onder de knie had, had ik binnen no time de achterstand ingehaald. Ik had een klinisch linguïst als collega en zij beweerde dat ze het heel licht kon horen aan mijn articulatie, maar zij is ook echt de enige. Niemand die dat verder hoort.

    Ik heb binnen de doven ggz weleens een kind gehad, waarbij op 4,5 jarige leeftijd pas ontdekt werd dat hij/zij een verlies van 90 db aan het ‘beste’ oor had (dat is echt uitzonderlijk en haast niet meer mogelijk met de gehoorscreening van tegenwoordig). Terwijl kinderen met een minimaal gehoorverlies al vroeg een achterstand lieten zien in de taalontwikkeling.

    Misschien dat @Tullip hier nog wel wat zinnigs over kan zeggen?

      • [verwijderd]

      Rosemary nee dat wist ik niet! Maar dat verklaard veel voor mij.

      Ik heb net tijdens het kleien hem een beetje zitten testen. Hij zegt heel veel, uitspraak is heel slecht. Ik versta wat hij zegt maar zijn vader heeft vaak geen idee. Zelfs als hij herhaalt wat zijn vader tegen hem zegt dan verstaat vriend het niet. Voor mij is het echt wel duidelijk dus dat snap ik dan weer niet, haha.

      Hij herhaalt wel dingetjes trouwens. Dat is nieuw want dat deed hij eerder niet. Hij herhaalt het half correct. Verbetert zichzelf vrijwel niet, heel soms wel.

      Hij: “Oh kiiijj” (kijk)
      Ik: ja! Een coeur! (hartje)
      “Ceujj!”
      Coeur
      “Jaaa ceujj!”
      Wat een mooie coeur!
      houdt hem in de lucht : “CEUJJJJ!!”

      🤣

      (Ik ga de link zo lezen, dankjewel 😊 )

      • [verwijderd]

      Trees die lijstjes idd van veel kijken naar de mond en letters omwisselen dat doet hij niet. Hij kent het alfabet en spreekt alle letters correct uit. Sommige wel meer moeite dan andere, maar een D is nooit een B of zo.

      Opmerkelijk voor mij is wel dat hij niet van zingen/voorlezen houdt in groepsverband. Ook reageert hij slecht op zijn naam op school, en hij reageert niet wanneer er iemand binnenkomt of weggaat. Je moet hem vaak op de schouder tikken en bij oogcontact kan je herhalen wat je zei en snapt hij je.

      @[verwijderd] ik ben ibderdaad logopedist. Ik neem later even de tijd om je vraag te lezen. Nu heb ik daar geen tijd voor... kom er dus op terug!

      En wat leuk een logopedist in opleiding hier @Rosemary

        • [verwijderd]

        Tullip super gaaf dat je dat wil doen! 😄

        @[verwijderd] er zijn globaal 2 soorten slechthorendheid: her geleidingsverlies en het perceptieve verlies.

        Geleidingsverlies ontstaat doordat iets mis gaat met de (toegang tot) de gehoorgang of het middenoor. Er gaat dus iets mis in de geleiding van het geluid van het trommelvlies naar het slakkenhuis.
        Een kind met een geleidingsverlies hoort de geluiden zachter. Het verstaat mensen die hard spreken bijv. wel, maar hoort geluiden of spraak op een afstandje niet.

        Bij een perceptief gehoorverlies is er iets mis in het binnenoor. Het slakkenhuis werkt niet goed of de gehoorzenuw en / of de gehoorcentra in de hersenen zijn beschadigd. Het geluid komt wel goed aan bij het binnenoor, maar kan daar niet of niet goed worden verwerkt. Perceptie staat in dit geval voor waarneming.
        Een kind met een perceptieve slechthorendheid hoort minder geluiden. Het hoort geluiden vaak ook vervormd, bijvoorbeeld holler. Het kan zijn dat het kind bepaalde spraakklanken goed hoort en andere slechter.

        Een combinatie van beide soorten kan oom, dat noemen we een gemengd verlies.

        [verwijderd] Ik ben opzoek naar signalen in de taalontwikkeling die kunnen wijzen op slechthorendheid. Of typische taalontwikkelingen die vaak gezien worden bij kindjes die slechthorend zijn.

        Om antwoord op deze vraag te kunnen geven moet je dus eigenlijk weten welk soort verlies er is. Een geleidingsverlies toont zich anders dan een perceptief verlies.

        De voorbeelden jij noemt hebben meer te maken met de spraakontwikkling dan de taalontwikkeling.
        Je leert spreken door de woorden na te zeggen die je ouders uitspreken. Een slechthorend kind hoort de spraak van zijn ouders zacht of vervormd en zal de woorden ook vervormd na gaan zeggen. Ook als een kind pas op latere leeftijd slechthorend is geworden, wordt (vooral bij perceptieve slechthorendheid) de eigen spraak vaak onduidelijker: het kind hoort ook zijn eigen stem ook minder goed en kan zijn uitspraak daardoor niet goed corrigeren.
        Het kan dus prima dat inderdaad dierengeluiden moeilijk na te doen zijn, maar neuriën van een liedje prima gaat.

        Vertraagde spraakontwikkling herken je bijvoorbeeld aan:
        De uitspraak van het kind is slap of onduidelijk.
        De /s/ en de /t/ worden vaak weggelaten, net als onbeklemtoonde lettergrepen; die hoort hij namelijk niet (‘helikopter’ wordt bijv. ‘hekopper’, ‘gemaakt’ wordt ‘maak’).
        Verwisselingen met klanken die in het mondbeeld veel op elkaar lijken of waarvan het niet goed kan zien waar de tong moet staan. De volgende klanken zijn vaak moeilijk voor een slechthorend kind:

        • m – p - b (bijv. paard, baard en maart worden door elkaar gebruikt)
        • l - n (bijv. lam in plaats van nam)
        • t - k (bijv. taart in plaats van kaart)
        • s /sch – f – g (schaap, gaap)
        • klinkers als oe - uu (bijv. voer en vuur worden door elkaar gebruikt)

        Wbt taalontwikkeling mist een slechthorend kind veel van wat er in de omgeving gezegd wordt. Taalaanbod van anderen is nodig bij het leren van een taal. De taalontwikkeling verloopt bij slechthorende kinderen daarom vaak moeizamer / trager dan bij goedhorende kinderen.
        Daarnaast zal een slechthorend kind moeilijker verschillen horen tussen klanken in woorden als bijv. /mes/, /met/ en /mep/. Dit kan leiden tot problemen in de taalontwikkeling, bijv. in het aanleren van een woordbetekenis.

        Vertraagde taalontwikkeling herken je vaak aan:
        Een kleine woordenschat.
        Het taalbegrip is vaak minder goed dan bij normaalhorende leeftijdsgenoten.
        En bij iets oudere kinderen:
        Moeite met woorden die meerdere betekenissen hebben (bijv: arm: lichaamsdeel en niet-rijk) en met synoniemen.
        Het gebruik van vaak maar één bepaald soort zinstructuur.
        Veel fouten met de woordvormen, bijv. met vervoegingen van werkwoorden, meervoudsvormen, de vergrotende en overtreffende trap (moeilijker hoorbaar).
        Moeite om op het gehoor klanken of geluiden van elkaar te onderscheiden: het hoort bijv. het verschil niet tussen paard - baard, doek - koek enz.

        Nou een hele lap tekst 😁
        Stel gerust vragen wanneer iets onduidelijk is.

          • [verwijderd]

          • Bijgewerkt

          Tullip wauw! Heel erg bedankt voor je antwoord!

          Ik moet inderdaad spraakontwikkeking zeggen. De taalontwikkeling is nu wel goed op gang gekomen. Elke dag komen er nieuwe woordjes bij. Maakt nu ook 2, heel soms 3 woord zinnetjes. Vertraging wel, maar er zit nu vaart in. Daar is hijzelf ook erg blij mee 😊

          (Mijn oudste zoon heeft het andersom, zijn spraak is prima maar zijn taalontwikkeling gaat anders (door autisme, zijn gehoor is prima). Hij is hyperlexic en daardoor leert hij in gestalts/chunks/scripts. Zeer interessant (geen idee of je het kent?) Maar taalontwikkeling is heel iets anders dan spraakontwikkeling ja)

          De perceptieve slechthorendheid herken ik in mijn middelste.
          Is dat iets wat door chronische oorontstekingen zou kunnen komen? En is het iets wat kan verbeteren / helemaal kan genezen?

            [verwijderd]
            Wat fijn dat je zoon in een goede flow zit voor wb zijn taalontwikkeling! Wanneer het gehoor verbetert komt de spraakontwikkling vaak ook weer in een groei. Heb je het idee dat zijn gehoor aan het verbeteren is? Geleidingsverlies komt veel vaker voor dan perceptief verlies. Gelukkig ook, want geleidingsverlies is goed behandelbaar, itt perceptief gehoorverlies. Dus als je verbetering merkt is dat heel fijn!

            De meest voorkomende oorzaken van geleidings-slechthorendheid bij kinderen zijn:

            Middenoorontsteking.
            Een slecht werkende buis van Eustachius.
            Een prop oorsmeer in de gehoorgang.
            Afwijkingen aan de gehoorbeentjes.
            Bobbeltje in de gehoorgang door veel zwemmen in koud water.
            Vaak zijn de oorzaken van geleidings-slechthorendheid te verhelpen, eventueel met een operatie.

            Een aantal vaak voorkomende oorzaken van perceptieve slechthorendheid bij kinderen:

            Erfelijkheid, denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde syndromen
            Infectieziekten. Een bekende infectieziekte die het gehoor van een nog ongeboren baby kan beschadigen, is rodehond. Na de geboorte kunnen o.a. hersenvliesontsteking, bof, mazelen of een niet goed behandelde middenoorontsteking leiden tot schade aan het binnenoor.
            Problemen rondom zwangerschap en / of bevalling, door zuurstofgebrek tijdens de zwangerschap of bevalling kan het gebied in de hersenen dat geluiden verwerkt, beschadigd raken. Hierdoor ontstaat dan gehoorverlies.
            Een ongeluk met beschadiging van het binnenoor tot gevolg.
            Perceptieve slechthorendheid is op dit moment helaas nog niet te genezen.

            Dus verbetering merken is een fijn idee, dan is het waarschijnlijk een geleidingsverlies.

            •••••

            Wat je over je andere zoon schrijft is heel interessant. Ik ken het maar het komt weinig voor. Ik ben 20 jaar logopedist en heb 1x een cliënt gehad met hyperlexia. Dit kind sprak met 5 jaar nauwelijks. Was erg boeiend, maar ook weinig over bekend en te vinden.

            Het verschil tussen taalontwikkeling en spraakontwikkling wordt ook door huisartsen verrassend vaak niet goed herkent en gekent. Hoe vaak ik wel niet achter een verkeerde verwijzing aan moet bellen omdat er een achterstand in taalontwikkeling op staat ipv spraakontwikkling of vice versa, is onvoorstelbaar. Nu linken ze natuurlijk ook erg aan elkaar, maar het is inderdaad echt iets anders. 😁

              • [verwijderd]

              Tullip zijn taalontwikkeling is nu redelijk goed op gang ja. In vergelijking met eerst dan.. Ik weet niet wat normaal want niemand praat normaal in mijn huishouden 🤣 voor mij is dit super goede ontwikkeling haha

              Eerder zaten zijn oren helemaal dicht door infecties. En omdat ze heel lang dicht hebben gezeten (de kno arts sprak over oude infecties aan beide oren die er al zeker maanden zaten) ben ik bang dat er schade is. Dit gaan we in januari bekijken dmv een gehoortest.

              Zijn manier van spraakontwikkeling en reageren op gesproken taal en geluid doet me wel meer denken aan perceptief verlies. Maar we gaan het zien 🙂

              Leuk dat je een hyperlexic kind hebt ondersteund! Ik ken geen andere hyperlexic kinderen behalve dan in supportgroepen. Mijn zoon (5) kan ook niet goed praten; zijn taalgebruik is ook totaal niet flexibel, en hij gebruikt veel scripts. Hij heeft zichzelf wel leren lezen met net 3 jaar en leest nu moeilijke zinnen zonder problemen. Maar begrijpen wat hij leest doet hij niet perse. Overschat hem daarom niet haha. Zijn woordenschat is redelijk maar hij kan het bijna niet toepassen in het maken van een zin.
              Hij maakt 2 woordzinnetjes, of langer als het een script is.
              Spontaan: ‘drinken .. rood .. die!’ (hij wil dan bijv siroop)
              Script: ‘mama moet bij mij slapen vanavond’. Perfect uitgesproken. Hij kan mama nu door papa vervangen, maar eerder kon hij zelfs dat niet.
              Reuze interessant! Haha 😁

                [verwijderd] Eerder zaten zijn oren helemaal dicht door infecties. En omdat ze heel lang dicht hebben gezeten (de kno arts sprak over oude infecties aan beide oren die er al zeker maanden zaten) ben ik bang dat er schade is. Dit gaan we in januari bekijken dmv een gehoortest.

                Ik snap dat je dan bang bent voor schade. Ik hoop van harte voor jullie dat dit meevalt.

                Ik begrijp uit één van je posts dat jullie in Frankrijk (?) wonen? Hoe zit het daar met de wachtlijsten voor logopedie, als jullie dat tenminste overwegen? Of willen jullie dan een NL talige logopedist?

                  • [verwijderd]

                  • Bijgewerkt

                  Tullip lange wachtlijsten. Veel nemen ook geen jonge kinderen aan. Drama!
                  Een Franse logopedist. Ik ben de enige die Nederlands met hem spreekt. Daardoor verstaat hij Nederlands en spreekt het een beetje. Maar zijn moedertaal wordt Frans. Zijn vader spreekt het, school, omgeving.
                  Een derde taal is Vietnamees. Dat verstaat hij niet en spreekt het ook niet maar hoort hij wel vaak. En hij hoort ook redelijk wat Engels want wij ouders zijn lui en spreken nog te vaak Engels met elkaar ipv Frans.
                  (Naar de kinderen toe nooit Engels trouwens. Enkels Frans/Nederlands/Vietnamees)

                  Vulpen Klopt, ik ben tolk Nederlandse gebarentaal. Maar echt taalontwikkeling weet ik niet zoveel af 🙂

                    • [verwijderd]

                    Vraagje: is er iemand die toevallig een chocolade letter van Verkade in huis heeft en mij kan vertellen wat de houdbaarheidsdatum is die op de doos staat?

                    • Aurora hebben hierop gereageerd.
                      • [verwijderd]

                      • Bijgewerkt

                      Aurora dankjewel, dan ga ik uit van een half jaar, zoiets dacht ik al!

                      Volgende vraag, wat zouden jullie doen hiermee?

                      Wij hebben sinds een paar maanden een nieuwe koekjeskraam op de markt. Het was ons al opgevallen dat de kwaliteit echt veel slechter was dan de vorige, dus ik koop daar alleen nog maar a-merkproducten zodat ik zeker weet dat het echt van Milka/Prince/Verkade afkomstig is. Nu had ik vorige week chocolade letters gekocht tegen fikse korting. (4 voor 2 euro)
                      Gisteren overhoorde ik een gesprek van andere klanten onderling dat de houdbaarheidsdatum niet klopt. Ik had ze nog in huis, dus ik ben gaan kijken naar de datum die er op staat. Wat blijkt, die is met zwarte stift doorgekrast zodat hij onleesbaar is en er is een sticker overheen geplakt met 5-6-23. Maar toen ik verder keek op de doos stond er dat ze uit 2021 komen. Als ik uit ga van een half jaar, dan zijn ze dus al lang over de datum en zou het tot mei 2022 houdbaar moeten zijn.
                      Nu is het natuurlijk een THTdatum, chocolade is best lang houdbaar en ik had fikse korting. Maar bij de vorige kraam betekende korting eigenlijk altijd dat ze of tegen de datum aanliepen of dat er een verpakkingsfout was, dus ik ging daar bij deze ook vanuit. Ondanks dat het een THTdatum is en de chocolade verder nog prima lijkt, vind ik dit eigenlijk niet echt oké, het is gewoon een vorm van fraude toch? Ik heb ze gekocht in de veronderstelling dat ze nog een half jaar houdbaar zijn, dus onder valse voorwendselen..
                      Zouden jullie hier een melding bij de NVWA over maken of het gewoon laten zitten omdat het maar een THTdatum is en ik zoveel korting had?

                        • [verwijderd]

                        • Bijgewerkt

                        Uilenmama ik heb lang geleden een gesprek gehad met die vorige marktverkoper, en die legde me uit dat op moment van levering supermarkten minimaal een bepaalde periode (ik dacht 3 maanden bij koekjes en snoep?) voor de houdbaarheidsdatum wilden hebben om te kunnen garanderen dat het nog verkocht kon worden binnen de tijd.
                        Hij kocht de partijen op die daar net buiten vielen, dus bijvoorbeeld nog 2 maanden houdbaar, en daarom scheelde het zo veel in prijs. Supermarkten wilde ze niet meer inkopen, hij nog wel. Er hoefde niks weggegooid te worden, hij verdiende er nog aan, ik had goedkopere koekjes, win-win.
                        Maar ik vind eten wat 'nog maar' 2 maanden houdbaar is wel een heel ander verhaal dan iets wat er al een halfjaar overheen is met een valse sticker 😬