[verwijderd]
[verwijderd] ik snap.
dán moeten jullie maar naar Marseille komen en hier komen trick en treaten
[verwijderd] ik snap.
dán moeten jullie maar naar Marseille komen en hier komen trick en treaten
[verwijderd] dat klinkt als een heel goed plan! Maar kleine aanpassing: ik kom alleen en maak er een vakantie voor mezelf van. Kinderen weten hoe de airfryer werkt, ze zoeken het maar even uit
[verwijderd] ook goed!
Hier lopen we alleen georganiseerde dingen. Zoals gisteren, dan is het duidelijk dat de versierde huizen meedoen.
Vandaag in ons eigen dorpje zijn er flyers bij iedereen in de brievenbus gestopt. Als ze aan mogen bellen, hang je die voor je raam.
Ik gaf ook niks om Halloween. Maar Dafne vindt het zo leuk. En nu vind ik het ook zo leuk! Volgend jaar gaan we ook meedoen. Gaan een kerkhof maken van de achtertuin (voor komt bijna nooit iemand, we wonen doodlopend) met skeletten en stroboscooplicht, mist enzo. Heb er nu al zin in.
Bij ons is het nu Halloween lopen door de wijk. Dan zie je 3 volwassenen met 1 kind.. euh, wie blijft er dan thuis om snoep uit te delen vraag ik me dan af?
Vinted... als ik wat uit frankrijk ofzo wil, kan ik dan gewoon op "kopen" klikken of moet je persé een conversatie hebben eerst?
Toch6 nee hoor. Je kan gewoon op kopen klikken
Waarom zijn peuters met behoorlijke koorts nog zo actief en vrolijk en ben ik als bijna-40'er met eenzelfde koorts volledig uit de running?
Ik heb nu geen koorts, maar zoon-van-twee heeft 40 graden en behalve iets eerder tegen mij hangen merk je weinig aan hem
Zit hier iemand die verstand heeft van gehoor en/of taalontwikkeling? Logopedist oid?
[verwijderd]
Ik ben in opleiding tot logopedist… ik durf alleen niet te zeggen dat ik je kan helpen.
[verwijderd] @smax2 @smax Misschien? Die is gebarentolk dacht ik.
Ik weet e.e.a. van taalontwikkeling maar gewoon uit hobby, Rosemary weet vast meer.
[verwijderd] onze oudste heeft een tos dus heel veel gelezen over taalontwikkeling en over gesproken met de logo etc. Maar geen idee over relatie met gehoor
[verwijderd] ik heb net uitgebreide gehoortesten gehad met mijn jongste. Maar als je vermoedt dat kleine R minder hoort een dat dat zijn taalontwikkeling in de weg staat, ga de molen in.
Buisjes kunnen al veel verlies wegnemen.
Rosemary leuk!
Ik ben opzoek naar signalen in de taalontwikkeling die kunnen wijzen op slechthorendheid. Of typische taalontwikkelingen die vaak gezien worden bij kindjes die slechthorend zijn.
Kleine R is een half jaar (maar we denken langer) slechthorend geweest door chronische infecties. Het afgelopen half jaar (iets minder) zijn zijn oren weer open en hij voelt zich duidelijk veel beter. De taalontwikkeling is ook op gang gekomen maar het ontwikkelt zich heel vreemd. Hij maakt bijv dier geluiden die nergens op slaan. Je hoort wel wat hij bedoelt maar het is niet het geluid dat het dier maakt. Hetzelfde geld voor voertuiggeluiden en zelfs voor bepaalde woordjes als mama. Hij zegt geen mama, hij zegt ‘hmA’ met de klemtoon op de A. ‘mhAaah mhAaah, kijk diejjj”
De toonhoogte, klemtoon, volume van woordjes is vaak raar maar niet altijd.
Op school wil hij niet met de groep meedoen als ze gaan zingen, dansen of een boekje lezen. 1 op 1 is geen probleem. Het lijkt hem ook niet uit te maken als het geluid van de tv of tablet uitstaat of heel hard staat. Maar hij kan wel liedjes volledig correct neuriën; juiste toonhoogte, juist ritme.
Weet jij daar iets over?
June we zitten al in de molen maar de wachtlijsten zijn bizar lang. Maanden wachten op een gehoortest, dan weken/maanden wachten op buisjes, daarna maanden wachten op logopedie.
[verwijderd] Hoe zat het ook alweer met de meertaligheid in jullie gezin? En hoe oud is hij inmiddels?
Echt balen van die wachtlijsten joh
Vulpen hij is 2,5 (2 jaar en 7 maanden)
We spreken meerdere talen thuis, ik ben de enige die Nederlands met hem spreekt. dat hij een accent heeft vind ik niet raar en is geen probleem.
Maar ik kan wat hij doet niet linken met meertaligheid.
Hij is erg consequent in de geluiden en de woorden. Het is geen gebrabbel. Ik zeg bijv “het paard rent! hu hu hu! (Dierengeluid) Goedemorgen meneer paard!” en dan speelt hij mee en zegt: “ngaaaah ngaaah! (Dierengeluid) Cámèhh!” (câlin, Frans voor knuffel)
Het woordje ‘cameh’ versta ik. Dat klinkt voor mij meer als gewoon een klein kind dat nog niet zo goed kan praten. Maar dat dierengeluid staat nergens op? Het geluid is ook net te hard.
Moeilijk om geluid uit te leggen op papier, haha
[verwijderd] @Tullip is volgens mij ook logopedist toch?
[verwijderd] Oh nee. Dit is zo funest bij jonge kinderen. Geen alternatieve route ergens te vinden?
[verwijderd] volgens mij is @Tullip logopedist.
Ik heb zelf 11 jaar met kinderen en volwassenen (maar het meeste met pubers) met een gehoorbeperking gewerkt in verschillende settingen, maar natuurlijk niet als logo. Dit is wat ik zo voor nu nog weet.
Je hebt natuurlijk de ‘standaardkenmerken’ zoals tijdens het luisteren erg visueel gericht zijn op het gezicht van de ander, sneller schrikken, erg stil zijn of juist veel lawaai maken etc., maar deze zul je denk ik zelf ook wel gevonden hebben?
Qua taal kan ik mij nog herinneren dat bepaalde medeklinkers die hetzelfde klinken makkelijker worden verwisseld. Bijv de p en de b. Ook het mondbeeld van deze twee letters zijn hetzelfde. Zie bijv maar eens dmv spraakafzien (liplezen) het onderscheid te maken tussen het woord baard en paard. Is onmogelijk.
Er zijn er meer, maar weet niet meer welke letters dit zijn.
En bepaalde lettergrepen (waar minder de klemtoon) op ligt niet goed worden verstaan. Dit hoor je dan ook terug in het spreken, omdat ze de woorden niet goed horen, leren ze het ook verkeerd aan. Bij oude kinderen zag je ook vaak problemen met figuurlijke en abstracte taal en grapjes, maar ik weet niet op welke manier dit bij een kind zo jong zich uit en of dat zich al uit. Tweetaligheid kan volgens mij ook lastiger zijn bij slechthorendheid.