Zonnebloem collegegeld hoger onderwijs is momenteel rond de 2200 euro. In mijn tijd was het 1800, dus het is maar weinig gestegen afgelopen 20 jaar. Ik verwacht tegen de tijd dat mijn kinderen eraan toe zijn dat het max. 2500 gaat zijn en dat is ruim gerekend.

Boekengeld zal per studie verschillen. Ik schat tussen de 50-100 euro per maand als je ze nieuw koopt. Ons doel is iig het collegegeld te betalen en eventueel boekengeld. Ook afhankelijk van hoe tzt de regels zijn mbt studiefinanciering.

Ik verwacht echter wel (mits mogelijk) dat ze ernaast gaan werken en zelf ook gaan bijdragen aan hun studie.

    Trees dat is aanzienlijk minder dan wat ons vertelt is. Althans de dochter van iemand die dicht bij ons staat heeft dan geen studieschuld maar 20k was net voldoende om haar hele studie te bekostigen. Dus wij zijn van dat bedrag per kind uitgegaan… 😬👀 Ze werkte daarnaast trouwens zelf ook om mee te betalen.

      Zonnebloem maar 20k komt neer op 5000 euro per jaar he. Als.je 2300 per jaar collegegeld betaald, en zeg 100 euro per maand boeken, dan zit je dus op 3700 en dan nog 1300 overige lijkt me opzich wel redelijk (uitstapjes/ studiereis etc?) geen idee hoor. Maar het klinkt me niet heel gek in de oren. Ligt vast ook aan de studie. (Kan me.voorstellen een kunststudie relatief duur is vanwege materialen etc).

      Denk dat alsnjende volledige studie wil bekostigen , incl boeken en alles, 20k wel een goed.uitgangspunt is.

        Ik lees dat volgend jaar het collegegeld €2500 is.

        • Trees hebben hierop gereageerd.
        • Trees vindt dit leuk

          Zonnebloem misschien dat ze een 6-jarige opleiding deed? 5000 per studiejaar lijkt mij echt absurd of ze rekenen kosten voor levensonderhoud mee?

          De nichtjes van mijn man (hbo communicatie en hbo kunstacademie) waren/zijn minder dan 3000 per studiejaar kwijt. Eentje is net afgestudeerd en de ander is nog bezig. Ze betalen hun studie volledig zelf, dus ik kan mij voorstellen dat ze ook zoeken naar tweedehands boeken en /of kopiëren als ze maar een paar hoofdstukken uit een boek moeten? Zo deed ik het zelf vroeger wel namelijk.

          Ik vond deze nog online. Dit zijn de geschatte kosten voor volgend jaar. Collegegeld is aankomend jaar wel fors duurder.

          Honkeytonk dan nog 1300 overige lijkt me opzich wel redelijk (uitstapjes/ studiereis etc?)

          Dat lijkt mij juist erg veel 😬. Ik weet niet hoe dit tegenwoordig is, maar in mijn tijd was er ook een max met wat er aan boeken en extra’s bij mocht komen bij een studie om het voor iedereen betaalbaar te houden. Het voorgestelde boekengeld was toen altijd inclusief andere extra’s.

          • Bloem hebben hierop gereageerd.
          • Bloem vindt dit leuk

            Trees Studiereis is vaak niet verplicht. Alleen bij talenstudies bijv wel.

            • Trees hebben hierop gereageerd.
            • Trees vindt dit leuk

              Trees Ons doel is iig het collegegeld te betalen en eventueel boekengeld. Ook afhankelijk van hoe tzt de regels zijn mbt studiefinanciering

              Dit willen wij ook.

              "Hele" studie bekostigen kan eventueel ook kost&inwoning zijn denk ik?

              Al heb ik ooit de kosten gezien van starten (!) van de opleiding geneeskunde... dat was een collega waarvan dochter dit ging doen, ze was alleen uitgeloot en stond heeel erg ver in de reservelijst, maar is uiteindelijk toch toegelaten. Denk dat heel veel mensen er vanaf zien als ze die lijst zien met kosten 🫣

                Pimpelmeesje Collega van mij heeft daarvoor een tweede hypotheek op het huis genomen. 🤪

                Bloem bij psychologie en pedagogiek was het inderdaad ook niet verplicht. Werd ook georganiseerd door de studieverenigingen van beide opleidingen en niet door de opleiding zelf. Ik ben ook nooit mee geweest. Ik vond dat echt zonde van mijn geld. Ik ging liever zelf op vakantie ipv op studiereis (en het zag er ook best saai uit).

                Pimpelmeesje Al heb ik ooit de kosten gezien van starten (!) van de opleiding geneeskunde... dat was een collega waarvan dochter dit ging doen, ze was alleen uitgeloot en stond heeel erg ver in de reservelijst, maar is uiteindelijk toch toegelaten. Denk dat heel veel mensen er vanaf zien als ze die lijst zien met kosten 🫣

                Bedoel je de basisopleiding? Een dochter van mijn vriendin van mij is tweedejaars, maar heeft helemaal niet zulke hoge kosten. Even los van degenen die instellingsgeld moeten betalen, want dat is volgens mij echt peperduur. De vervolgopleiding tot specialist is natuurlijk wel erg prijzig, maar ik neem aan dat ouders dit niet gaan betalen en dat dit (deels) door de werkgever betaald wordt. Iig zo gaat het bij psychologen wel.

                  Bloem Studiereis is vaak niet verplicht. Alleen bij talenstudies bijv wel.

                  Ik las toevallig net dat ze veel van de extra kosten ook niet meer mogen verplichten en dat ze dan een kosteloos alternatief moeten aanbieden of studenten kosteloos moeten laten meedoen. Hierover zijn sinds 2021 strengere regels gekomen. Het kan nog wel, maar er zitten hele strenge regels aan met wat echt als noodzakelijk wordt gezien voor een opleiding. Vind ik een goede zaak. Ik ben namelijk van mening dat studeren of bepaalde studies niet enkel weggelegd moeten zijn voor de ‘rijken’.

                    Zonnebloem Ik was zelf uit gegaan van 10.000 per kind. Maar zie dat er hieronder wat discussie nog is of dat niet te weinig is. Ik zelf betaal dan alleen het collegegeld. Boeken moeten ze dan zelf betalen. Dat moest ik ook en was prima te doen met hier en daar tweedehands of als je het maar even nodig had, van iemand lenen/bibliotheek. En als dat dus lukt om van 3 kinderen de studie te betalen als alleenstaande moeder. Vind ik dat eerlijk gezegd best genoeg prestatie. 😆
                    Mijn ouders sparen overigens ook nog voor de kleinkinderen. Geen enorm bedrag maar over de jaren is het mooi meegenomen.

                      Trees het was wel 10 jaar geleden, maar de kosten voor boeken en labmateriaal en allerlei spullen die ze moest aanschaffen was echt absurd.

                      iMoeder nou dat is perfect toch! Mijn ouders hadden voor het eerste jaar collegegeld en boeken gespaard en daarna alles zelf bekostigd, was prima te doen ook.

                      iMoeder En als dat dus lukt om van 3 kinderen de studie te betalen als alleenstaande moeder. Vind ik dat eerlijk gezegd best genoeg prestatie. 😆

                      Ik ook!

                      Het feit dat wij sowieso het collegegeld willen betalen, vind ik al behoorlijk verwend en een enorme luxe. Ik ken nog steeds genoeg jongeren, die het helemaal zelf moeten doen. Daar is ook niks mis mee.

                      Ik heb zelf ook geen cent gehad van mijn ouders en mij meer dan prima gered. De eerste 4 jaar zelfs geen cent geleend, maar doordat ik in mijn derde jaar nog een studie erbij ging doen, was ik in totaal 6 jaar bezig en heb ik de laatste twee jaar wel geleend (helaas wel zo stom geweest om direct maximaal te lenen, terwijl ik het de eerste 4 jaar prima redde met minder).

                      Ik zat natuurlijk wel in het oude systeem dat je de eerste 4 jaar echt nog geld kreeg, mits je je studie afrondde binnen zoveel tijd. Dus dat was ook wel veel makkelijker, maar er gewoon altijd naast gewerkt. Eigenlijk verwacht ik dit ook van mijn kinderen straks. Ze mogen er ook best wat voor doen en lijkt mij ook een prima oefening in verantwoordelijkheid leren nemen. Ik ken er nog wel een paar van vroeger die echt alles kregen van hun ouders en die zijn hierdoor niet allemaal goed terecht gekomen. Teveel verwennen en financieel overnemen, is ook niet goed.

                        Trees Ze mogen er ook best wat voor doen en lijkt mij ook een prima oefening in verantwoordelijkheid leren nemen. Ik ken er nog wel een paar van vroeger die echt alles kregen van hun ouders en die zijn hierdoor niet allemaal goed terecht gekomen. Teveel verwennen en financieel overnemen, is ook niet goed.

                        Ben ik het zeker mee eens! 👍
                        Kleedgeld en zakgeld ga ik afbouwen als ze eenmaal de leeftijd hebben voor een bij baantje en later studiefinanciering. En ze gaan op den duur ook kostgeld betalen. Mijn oudste betaald dat nu ook. Zijn geen mega bedragen maar ik vind dat als je eenmaal in de 20 (hij is 21 nu) nog thuis woont. Je ook gewoon iets moet bijdragen. Zeker als je geen minimum jeugdloon meer verdient.
                        En ik heb hem ook gewoon m’n hele financiële overzicht laten zien wat er in komt en wat er uit gaat. Zodat hij een beeld heeft wat er in een huishouden allemaal doorheen gaat. En wat hij zelf ook ‘kost’ per maand ongeveer. Ik kom uit een gezin waar nooit over geld gepraat werd. Dat vind ik dus nergens over gaan en doe ik zelf bewust anders.