• [verwijderd]

Ik kan me overigens best voorstellen dat thuisbevallingen in Nederland best goed te doen zijn. Het is een klein land - relatieve afstanden huis/ziekenhuis/verloskundige stellen weinig voor. Maar als ik kijk naar mijn eigen ervaring met de UK en Frankrijk is het al een heel ander verhaal. Daar moet je gewoon geen complicaties willen bij een thuisbevalling. Tenzij je een uur wilt wachten op een ambulance/40 kilometer naar het ziekenhuis wil rijden.

Maar ook al had ik in Nederland moeten bevallen zou ik van mijn levensdagen geen thuisbevalling hebben gewild. Persoonlijk gevoel natuurlijk, maar dan lig je daar te persen met de buren achter die papieren wandjes, je echtelijk bed onder te bloeden. Nee, brrr... doe mij maar lekker klinisch.

    [verwijderd] Dat zijn dan risico's bij een thuisbevalling, Torretjeee noemt de risico's van een ziekenhuisbevalling. Aan de zwangere om te bedenken welke risico's ze het zwaarst vindt wegen, toch?
    Born2bme Ja dat lijkt me evident, maar zat mensen die volgens de verloskundige prima thuis kunnen bevallen toch?

      • [verwijderd]

      Vulpen Ja dat lijkt me evident, maar zat mensen die volgens de verloskundige prima thuis kunnen bevallen toch?

      Wat ik eigenlijk vreemd vind. Een verloskundige zou dat advies niet mogen geven, dat moet een arts doen vind ik.
      Ben het daar dus ook wel met @Adje eens (dat was jij toch?) : elke zwangere moet eigenlijk 1X een gyn hebben gezien.

      • Adje hebben hierop gereageerd.
      • Adje vindt dit leuk

        Vulpen dat klopt en daar zeg ik niks van. Maar torretje komt er steeds op terug dat.mensen die tegen medisch advies ingaan niet dom genoemd mogen worden. Nou daar ben ik t niet mee eens.

        Ik zeg niks over moeders die thuis bevallen, als de vk het prima vind helemaal goed. Maar als er tegen je gezegd wordt: er zijn om (noem een reden) grotere kansen op complicaties dus beste bevallen in t ziekenhuis en je kiest dan alsnog voor thuis bevallen. Ja dat vind ik echt dom

          Adje met groot gemak is. Dat is niet waar.

          Mijn woorden dat is niet altijd waar. Er zit een nuance in. Blijkbaar wil je vooral lezen wat je zelf wilt en sta je niet open voor een andere kant. Want ik zeg niet steeds het zelfde.

            Born2bme ik zeg helemaal niet dat ze niet dom genoemd mogen worden. Ik zeg ik vind dat ze vrij zijn in hun keuze. En dat er meer is dan wat 1 arts zegt. Er zijn meerdere mogelijkheden om veilig te bevallen.

            Born2bme er wordt ook veel om hetzelfde gevraagd. Ik reageer namelijk op meerdere mensen. Aangezien mijn kant nogal klein is. Krijg je veel het zelfde antwoord.

              Torretjeee dan kan je toch zeggen lees mn reactie hierboven. Feit is gewoon je valt veel in herhaling.

              Ik was nog benieuwd. Hoe "komen" jullie aan die vrouwen die hun verhaal doen voor jullie onderzoek?

                • [verwijderd]

                • Bijgewerkt

                Torretjeee dat het lastig is om een bevallingsplan op te stellen als je nog nooit bent bevallen geldt natuurlijk ook voor een thuisbevalling. Dat je bij een ziekenhuisbevalling ook afhankelijk bent van drukte vind ik eigenlijk wel begrijpelijk. Dit is haast niet op te lossen, omdat het moment en de duur van de bevalling lastig te voorspellen is. Bij mij was het beide keren druk, zodat er niet direct iemand beschikbaar was voor het begeleiden van het persen. Vervelend zeker, maar traumatisch absoluut niet. Er zitten voor- en nadelen aan een ziekenhuisbevalling. Idem voor een thuisbevalling. Dat er protocollen zijn bij medische bevallingen vind ik overigens een pluspunt, deze zijn er om bij medische problemen risico’s te verkleinen. Puur gebaseerd op mijn eigen ervaring is dat als het niet medisch noodzakelijk is, er ook van protocollen afgeweken kan worden. Aan mijn tweede ziekenhuisbevalling was niks medisch (medische indicatie was voor de zwangerschap en niet voor de bevalling) en er is volgens mij geen enkel niet noodzakelijk protocol aan te pas gekomen. Er was vooral heel veel rust, op mijn verzoek het minimale aan personeel en geen enkele extra controle of overbodige handeling. Uiteraard zal dit ook per ziekenhuis verschillen en de een zal daar wat meer in voorop lopen dan de ander.

                Ik ben voor keuzevrijheid, mits er geen medische indicatie is voor een ziekenhuisbevalling. Beiden moet mogelijk zijn, ondanks dat ik persoonlijk een voorkeur heb voor een thuisbevalling. Ik vind het wel absurd dat een aanstaande moeder een medische behandeling kan weigeren met ernstige risico’s voor het ongeboren kind. Bij geboren kinderen mag ook geen noodzakelijke medische zorg geweigerd worden en kan het zelfs afgedwongen door een rechter als ouders geen toestemming geven. Is dit dan niet mogelijk bij ongeboren kinderen? Hebben deze geen rechten? Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dit precies zit. Weet iemand dat?

                • Kache hebben hierop gereageerd.

                  Torretjeee Ik lees het heel goed hoor. Ik vind dat altijd een dooddoener om te roepen, als iemand een tegengeluid krijgt in een discussie... Ik heb ook je nuance gelezen en zeg dat je ondanks dat, voorbij gaat aan waar het wel waar is. En ook sta ik open voor argumenten, maar ik ben het gewoon niet met je eens en vind je argumenten niet overtuigend. Staat los van het wel of niet openstaan, wat ook overigens ook een dooddoener is, omdat je daarbij helemaal afwijkt van het onderwerp van discussie en opeens de discussie zelf ter discussie gaat stellen.

                    [verwijderd] Daar moet je gewoon geen complicaties willen bij een thuisbevalling. Tenzij je een uur wilt wachten op een ambulance/40 kilometer naar het ziekenhuis wil rijden.

                    Dit speelt ook zeker mee.
                    Mensen hier zeggen dat ze liever een team artsen om zich heen hebben zodat er onmiddelijk ingegrepen kan worden als er iets mis gaat.
                    Maar dat "onmiddelijk" valt ook vaak tegen in het ziekenhuis. Artsen moeten opgeroepen worden, materialen geprepareerd, een OK klaargemaakt worden...
                    Als er complicaties optreden tijdens een thuisbevalling, en het ziekenhuis wordt gealarmeerd, gaat de ambulance rijden en wordt als het goed is tegelijkertijd de boel in het ziekenhuis geprepareerd, waardoor je - als je vlak bij een ziekenhuis woont - misschien nauwelijks langer hoeft te wachten tot dezelfde hulp tot je beschikking staat dan wanneer je al in het ziekenhuis was.

                    [verwijderd] Is dit dan niet mogelijk bij ongeboren kinderen? Hebben deze geen rechten? Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dit precies zit. Weet iemand dat?

                    Nee, zolang je in de buik van je moeder zit heb je geen 'rechten'. Moeder gaat dan altijd voor kind. Je wordt pas een 'rechtspersoon' (op wie wet van toepassing is) als je geboren bent. Geef toe dat dit niet altijd in belang van het kind is, maar het recht op zeggenschap over je eigen lichaam (autonomie) is heel sterk verankerd. Er zijn maar weinig redenen waarom een arts daar 'overheen' mag gaan, alleen bij ernstige nadelige gevolgen voor patient zelf (of ernstig gevaar voor derden, maar dat moeten dus rechtspersonen zijn, waar dus ongeboren baby niet onder valt...)

                      On topic: ik heb mijn eerste in ziekenhuis gekregen (snel, soepel, zonder complicaties) op medische indicatie en 2e en 3e gewoon thuis. Thuisbevallingen waren 10 keer prettiger dan de ziekenhuisbevalling (hoewel dat ook echt geen 'vervelende' bevalling was).
                      Ik heb het nooit onverantwoord gevonden (mocht van VK uiteraard). Er zijn altijd horrorverhalen, maar die ken ik van twee kanten (thuis en ziekenhuis).

                      Het probleem met deze discussie is altijd dat het erg draait om persoonlijke ervaringen. En dat is op zich logisch, we hebben allemaal een persoonlijke ervaring en de geboorte van een kind is sowieso een erg emotionele gebeurtenis.
                      Maar als je naar de cijfers kijkt, dan is in Nederland een thuisbevalling niet risicovoller dan een ziekenhuis bevalling. En de grootste risico's zitten in de overdracht. Onafhankelijk van de vraag of deze tussen verloskundige buiten ziekenhuis en gynaecoloog is of tussen arts-assistent /klinisch verloskundige en gynaecoloog. Als die communicatie niet goed verloopt, als mensen te laat de specialist (gynaecoloog of anesthesist) uit bed bellen, als de gynaecoloog of anesthesist te laat wil komen, dan zijn er risico's. En helaas zijn dat zaken die vaak mis gaan.
                      Een aantal jaar geleden werd Nederland opgeschrikt door de hoogte sterftecijfers bij pasgeborenen. En ook toen werd geroepen dat het vast met de thuisbevalling te maken had. Maar na onderzoek bleek dat gewoon niet het geval. Het gaat om de communicatie tussen zorgverleners. (Het gebrek aan groeiecho's zou mogelijk ook een rol spelen). En juist te weinig protocollen. Ik snap de weerstand niet zo tegen protocollen. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor de menselijke maat, maar ik hoor weinig discussie over protocollen bij een galblaasoperatie. Die protocollen zijn er niet om mensen te praten, maar om risico's te verminderen.

                        Born2bme via mijn opleiding, via de vrije geboorte beweging en via via. Een vrouw heeft een boek geschreven met positieve bevallings verhalen. Met gesprekken komen ook een hoop negatieve verhalen naar voren.

                        Adje ik ben het ook niet eens met jou, en ik ben hier ook niet om mensen te overtuigen. Enkel om mijn mening te geven net als de rest.

                        Femkes nee een galblaas misschien niet, maar over een hele hoop andere medische zaken wordt vaak genoeg om een second opinon gevraagd. Omdat een zorgvrager niet eens is over een behandeling.

                        • Femkes hebben hierop gereageerd.