Zonnebloem Maar dat is gewoon alarmeringszorg. Zorg op afroep bestaat in de thuiszorg ook gewoon. Dat is wat anders als 24-uurs zorg. Dan is er 24-7 een zorgmedewerker bij je aanwezig.
Wat vraag jij je af? 2
@Trees en @Zonnebloem Op dit moment te moe om uitgebreid te reageren maar eea is helaas zeer herkenbaar vanuit de situatie van mijn schoonmoeder. Heel schrijnend en ook frustrerend en zwaar vermoeiend. Het is wachten op ongelukken en dat is echt verschrikkelijk om te ervaren vind ik.
Sterkte met dragen en verdragen.
Even wat luchtigers: wat is dit voor instrument die de vrouw beetje rechts in beeld bespeelt?
- Bijgewerkt
iMoeder Dan zou ik proberen het volgende gesprek buiten huis te plannen. Bijv het kantoor van de casemanager.
Dat was nu ook zo, maar omdat ze niet mee wilde met haar zus en zus ook niet bij haar mocht blijven, moest mijn vader haar meenemen naar dit gesprek. Ze kan namelijk niet alleen thuis zijn. Ik hoop dus dat het maandag wel gaat lukken.
iMoeder Strikt gezien overtreedt hij daarmee de wet want dat is iemand opsluiten. Wat je zou kunnen doen is stiekem een gps tracker bevestigen aan haar kleding (makkelijkste is een Apple AirTag).
Ze kan echt niet meer alleen naar buiten. Ook niet met een tracker. Ze raakt al volledig in paniek als mijn vader in de supermarkt een paar minuten uit beeld is om iets te pakken. Of doet bijv haar behoefte in het openbaar. Ik ben ervan overtuigd dat zij er volledig achter staat dat we haar hiervoor in bescherming nemen. Ik moet zeggen dat ik in dit geval ook geen enkele boodschap heb aan de wet. Het zal mij echt een worst wezen of het wel of niet mag. Deze wet is bedoeld voor hele andere soort situaties en staat mijn inziens compleet los van deze situatie. Haar motoriek gaat ook heel hard achteruit, dus ik denk dat het niet lang meer duurt voordat ze helemaal niet meer kan lopen. Is dit probleem ook opgelost .
iMoeder van de dementerenden heeft geen ziekte inzicht en veel weerstand tegen welke zorg of hulp dan ook.
Nu is het inderdaad gebrek aan ziekte inzicht inherent aan de alzheimer, maar de eerste jaren was het echt ontkenning. Hierdoor is ook nooit het gesprek met haar gevoerd met wat ze zou willen. Ik neem het haar ook niet kwalijk, want ik snap het. Vreselijk als je dit overkomt. Ze heeft het van dichtbij bij haar moeder gezien, haar oom is al op zijn 49e gestorven aan alzheimer. Dit moet echt zo traumatisch zijn geweest. Ze heeft dit niet kunnen verwerken.
iMoeder Dan is er 24-7 een zorgmedewerker bij je aanwezig.
24-uurszorg betekent ook zorg aanwezig in nabijheid en is niet altijd permanente direct toezicht. Ik werkte op een 24-uurs woonvorm voor dove mensen met een beperking. Deze hadden binnen de woonvorm gewoon een eigen 2-kamer appartement met keuken en badkamer. Begeleiding zat niet continue in het appartement van de cliënt, maar het was wel wlz. Er was dus wel 24 uur per dag een zorgmedewerker aanwezig in het gebouw, waarbij op elk moment direct zorg geboden kan worden. Ik denk dat dit in aanleunwoningen naast/ aangesloten bij een zorginstelling, waarbij 24-uurszorg mogelijk is, op dezelfde manier gedaan wordt?
Trees wat een verdrietige situatie. Het is herkenbaar van mijn grootmoeder. Die is wel al 90 en woont nog thuis, maar weet het allemaal niet meer. Ze vervuilt ook en het huis ook. Mijn moeder mag daar niet komen schoonmaken. Ze accepteert geen thuiszorg, wil niet naar de dokter. Het is ook wachten tot het mis gaat...
En ja, dan denk ik ook: dit had ze niet gewild. Als ik deze voorbeelden zie denk ik alleen maar dat je op tijd een euthanasieverklaring moet tekenen.
Heel veel sterkte, ook voor jou @Zonnebloem ! Kloteziekte.
Nescio En ja, dan denk ik ook: dit had ze niet gewild. Als ik deze voorbeelden zie denk ik alleen maar dat je op tijd een euthanasieverklaring moet tekenen.
Mijn man en ik hebben hier vorig jaar ook serieus afspraken met elkaar over gemaakt. Wij willen dit beiden niet. Ik wil het mijn man niet aandoen, wat mijn vader nu moet meemaken en ik wil niet zo moeten leven. Ze is ook echt heel ongelukkig. Dat is geen leven.
- Bijgewerkt
Trees 24-uur’s zorg betekend inderdaad zorg in de nabijheid dus dat er toezicht word gehouden. In de praktijk betekend dat in het verpleeghuis vaak dat er overdag continue een zorgmedewerker is, in de avond een omloop en in de nacht een omloop of er word met bewegings sensoren dan wel camera’s gewerkt. Dan kan een medewerker reageren als de sensor bijv ziet dat iemand uit bed komt.
Bij thuiszorg kennen ze de zorg op afroep. Dan dragen mensen een alarmknop bij zich. Als er wat is, (zijn gevallen, moeten naar toilet etc), dan drukken mensen op die knop en komt er iemand. Strict genomen zit daar dus qua zorg niet veel verschil in. Alleen het zit hem er in dat een cliënt zelf moet kunnen alarmeren. Dus het besef nog zelf moet hebben dat ze hulp nodig hebben en weten dat ze daarvoor op die knop moeten drukken. Als mensen erg gaan dementeren weten ze niet meer waar de alarmknop voor is of dat ze überhaupt hulp nodig hebben en is dus dat toezicht nodig.
In die zin is er dus echt geen verschil tussen een aanleunwoning met thuiszorg organisatie of een aanleunwoning die zorg krijgt van het naast gelegen zorgcentrum. Het zal er aan liggen of op papier de aanleunwoning intra- of extramuraal is. Officieel is een aanleunwoning nog een eigen woning, dan heb je nog je eigen huisarts en op papier keuzevrijheid van zorgaanbieder. De zorg die gegeven word kan dan of vanuit de WLZ of vanuit de ZVW worden gefinancierd. Maar woon je intramuraal dan kan dat alleen via de WLZ.
Het is echt super ingewikkeld wat dat betreft. En ook oneerlijk. ZVW is eerstelijnszorg, dus daar betaal je niks voor en gaat niet van je eigen risico af zelfs. Terwijl je voor de WLZ een eigen bijdrage betaald die best kan oplopen.
Nescio Als ik deze voorbeelden zie denk ik alleen maar dat je op tijd een euthanasieverklaring moet tekenen.
Alleen dat heeft niet zoveel zin want je moet op dat moment zelf ook nog wilsbekwaam zijn en opnieuw bij arts en scan arts kunnen aangeven dat je euthanasie wil.
Wat je wel kan vastleggen is wanneer je geen behandeling meer wil (een wilsverklaring). En met je partner/ later kinderen bespreken dat je als er geen euthanasie kan, je bijv wel palliatieve sedatie wil. Voor palliatieve sedatie zijn die regels veel minder strict mbt instemming.
De berichten hier over dementie komen momenteel niet binnen bij me, te verkouden dus kop vol watten en tegen koorts aan dus miserabel. Maar ik wil jullie wel een knuffel geven, moeilijke situaties
Trees Ze kan echt niet meer alleen naar buiten. Ook niet met een tracker. Ze raakt al volledig in paniek als mijn vader in de supermarkt een paar minuten uit beeld is om iets te pakken.
Nee ik bedoelde in het scenario dat ze wegloopt zelf. Dan kun je haar altijd nog terug vinden dus extra veiligheid. Niet dat ze naar buiten moet.
iMoeder Ow dat is super fijn dat dat bij jullie nog bestaat! Hier dus niet. Aanleunwoning is hier extramuraal en dan krijg je thuiszorg. Je kan wel daar 24/7 een beroep op doen via een alarmeringssysteem. Als je dan op de knop drukt komt er iemand langs, en die kunnen dan naar binnen met een sleutel kastje. Alleen in de nacht kan het even duren. En verder komen ze de zorg geven die nodig is. Ik denk eerlijk gezegd dat er niet veel verschil tussen zit. Hebben nu de mensen die bij jullie wonen nog een eigen huisarts of de verpleeghuis arts/SOG?
Helaas eigen huisarts omdat wij een zorginstelling zijn en geen verpleeghuis.
We hebben wel een verpleegkundig specialist.
Nescio Als ik deze voorbeelden zie denk ik alleen maar dat je op tijd een euthanasieverklaring moet tekenen.
Zodra je een stempel dementie oid krijgt heeft dat euthenasie verklaring geen zin meer.
Heel heftig en herkenbaar, mijn tante is op haar 52e overleden aan Alzheimer, de periode nog thuis was heel heftig, toen ze eenmaal was opgenomen (op de besloten afdeling, want ze ging elke keer het hele dorp door dwalen) ging het heel snel en wist ze niet eens meer hoe je rechtop moet staan/lopen. Als je op zo’n jonge leeftijd Alzheimer krijgt wordt er inderdaad eerst aan allerlei andere dingen gedacht, zoals een burn-out en heb je ook al veel gecompenseerd, waardoor je er ook wel laat bij bent om het nog te remmen.
Mijn tante heeft mijn oom meerdere keren opgesloten in de kelder etc omdat ze hem
aan zag voor een inbreker bijvoorbeeld.
Super zwaar voor je vader en zeker met zijn eigen dingen daar nog bij.
Hier werd de opname versneld doordat de politie op een gegeven moment wel heel vaak haar naar huis moest brengen.
Trees Er was dus wel 24 uur per dag een zorgmedewerker aanwezig in het gebouw, waarbij op elk moment direct zorg geboden kan worden. Ik denk dat dit in aanleunwoningen naast/ aangesloten bij een zorginstelling, waarbij 24-uurszorg mogelijk is, op dezelfde manier gedaan wordt?
Klopt. Wij bieden ook 24 uur per dag zorg maar hebben dan 12/13 cliënten onder ons hoede.
[verwijderd] ah, dat is het ja! Dank!
Liekje81 Je hebt ook nog de fagot, ziet er nog bizarder uit
@Trees @Zonnebloem @Bloem Wat een moeilijke verdrietige situaties
[verwijderd]
Ik vroeg mij vanacht iets af wat echt iets voor hier was en nu weet ik alleen het laatste deel nog. "Ben benieuwd waarom en of jullie dat ook zo ervaren."
Nu vraag ik mij dus af, wat ik mij vanacht afvroeg.
- Bijgewerkt
Softbasegaming Zodra je een stempel dementie oid krijgt heeft dat euthenasie verklaring geen zin meer.
iMoeder Alleen dat heeft niet zoveel zin want je moet op dat moment zelf ook nog wilsbekwaam zijn en opnieuw bij arts en scan arts kunnen aangeven dat je euthanasie wil.
Dit is niet waar. In het beginstadium van de ziekte mag dit nog wel. Je moet het euthanasie verzoek dan wel direct op papier zetten, zodat het in een gevorderd stadium gebruikt kan worden. Een eerder opgesteld schriftelijk euthanasie verzoek, terwijl je nog wilsbekwaam was, is net zo geldig als een verbaal verzoek in dit geval. Wij hebben het toen nog uitgezocht, maar omdat ze simpele vragen over de tijd al niet meer kon beantwoorden mocht het niet meer.