Trees 24-uur’s zorg betekend inderdaad zorg in de nabijheid dus dat er toezicht word gehouden. In de praktijk betekend dat in het verpleeghuis vaak dat er overdag continue een zorgmedewerker is, in de avond een omloop en in de nacht een omloop of er word met bewegings sensoren dan wel camera’s gewerkt. Dan kan een medewerker reageren als de sensor bijv ziet dat iemand uit bed komt.
Bij thuiszorg kennen ze de zorg op afroep. Dan dragen mensen een alarmknop bij zich. Als er wat is, (zijn gevallen, moeten naar toilet etc), dan drukken mensen op die knop en komt er iemand. Strict genomen zit daar dus qua zorg niet veel verschil in. Alleen het zit hem er in dat een cliënt zelf moet kunnen alarmeren. Dus het besef nog zelf moet hebben dat ze hulp nodig hebben en weten dat ze daarvoor op die knop moeten drukken. Als mensen erg gaan dementeren weten ze niet meer waar de alarmknop voor is of dat ze überhaupt hulp nodig hebben en is dus dat toezicht nodig.
In die zin is er dus echt geen verschil tussen een aanleunwoning met thuiszorg organisatie of een aanleunwoning die zorg krijgt van het naast gelegen zorgcentrum. Het zal er aan liggen of op papier de aanleunwoning intra- of extramuraal is. Officieel is een aanleunwoning nog een eigen woning, dan heb je nog je eigen huisarts en op papier keuzevrijheid van zorgaanbieder. De zorg die gegeven word kan dan of vanuit de WLZ of vanuit de ZVW worden gefinancierd. Maar woon je intramuraal dan kan dat alleen via de WLZ.
Het is echt super ingewikkeld wat dat betreft. En ook oneerlijk. ZVW is eerstelijnszorg, dus daar betaal je niks voor en gaat niet van je eigen risico af zelfs. Terwijl je voor de WLZ een eigen bijdrage betaald die best kan oplopen.