Hoe hebben jullie je middelbare school tijd ervaren?
School zelf qua veiligheid en leren: prima
Ik en mijn vriendinnen: heel leuk
Maar ik vond al die groepjes met populaire mensen, nerden, skaters, alternatieven, gabbers en dan de middenmoot (was ik blijkbaar ) maar ingewikkeld. Dat hele aftasten van hoe je jezelf dan moest gedragen en die puberteit vol
Hormonen. Vond ik allemaal maar niks.
Maar leuke uitwisselingen gehad, prima docenten. In de brugklas werd een vriendin van mij gepest en toen zijn we in de 2e samen overgeplaatst en dat ging hartstikke goed. Toen ik bleef zitten was dat niet naar maar fijne begeleiding.
Ik vond het alleen allemaal zo… ingewikkeld. Ik vond wat dat betreft studeren veeel en veel en veeeel leuker. Toen werd ik pas mezelf.
Vulpen de school bestaat nog, geen idee hoe het nu is. Ik vermoed beter dan vroeger, ze hebben inmiddels een tussenjaar voor kinderen die na de basisschool nog wat extra begeleiding nodig hebben. Dus ze zullen wel wat meer expertise in huis hebben.
Ik denk eigenlijk dat het eerder tijdgebonden dan schoolgebonden was. Ik mocht van mijn moeder niet naar een andere school in dezelfde stad omdat de dochter van een kennis van haar daar ontzettend gepest werd. Op de basisschool was er eigenlijk ook geen aandacht voor, de standaard reactie in mijn tijd was toch vooral: je moet het je niet zo aantrekken en sla gewoon zelf een keer terug. Ik zie dat het tegenwoordig meestal wel wordt erkend als echt probleem en er zijn allemaal pestprotocollen en zo, maar de broer van een vriendin van mini is net van school gewisseld omdat school uiteindelijk ook alleen maar zei: hij moet ook gewoon assertiever worden. En ook mijn ervaringen bij midi zijn niet dat er echt wordt doorgepakt om pesten te stoppen. Dus de cultuur om pesten heen is wel veranderd, maar de uiteindelijke uitwerking is nog niet zo sterk.
Femkes Dus de cultuur om pesten heen is wel veranderd, maar de uiteindelijke uitwerking is nog niet zo sterk.
Ja dat denk ik ook. Ik heb ook het idee dat er wel meer over gepraat wordt? Mijn ouders hadden geen idee dat ik gepest werd volgens mij. En als dat al zo was dan bleef het bij een zinnetje in het rapport: 'laat je de kaas niet van het brood eten'. (Heel wonderlijke zin vond ik dat, daarom altijd onthouden )
Manque ik had je verhaal wel gelezen, bedankt voor het delen. Wat verdrietig dat de mensen die in de mogelijkheid waren om jou te helpen dat niet deden.
Over het onderwerp pesten; veel scholen gaan daar denk ik wel veel beter mee om. Vaak is dat helaas heel afhankelijk van welke mentor de klas heeft, maar ook steeds vaker is er een pestcoordinator. Ook wordt er meer onderzoek gedaan naar wat werkt mbt pesten, bv werkvormen voor positieve groepsvorming en de no blame methode. Want ik denk dat het probleem in het verleden (en ook nog nu) vaak onvermogen was in wat te doen om het beter te maken. Straffen van de daders is vaak niet een oplossing, hooguit stop je daarmee het negatieve gedrag maar dan gaat het vaak over naar negeren of meer subtiele vormen van pesten.
Bedankt voor al jullie verhalen.
Ik heb nog een vervolgvraag; welke invloed denk je dat je middelbare schooltijd heeft gehad op jouw verdere ontwikkeling / leven?
Ik denk dat sommige van mijn collega's wel eens onderschatten hoeveel invloed wij hebben. Hoe ongelukkig een kind kan zijn op school, en dat wij allemaal (mede)verantwoordelijk zijn voor hoe kinderen deze cruciale tijd ervaren. Ik hoor veel dat wij teveel zorgtaken krijgen, dat we grenzen moeten stellen waar de verantwoordelijkheid van school ophoudt en bijvoorbeeld ggz in beeld moet komen, en volgens mij moet dat ook, maar dat is niet relevant voor elke leerling die meer nodig heeft dan alleen 7 lesjes op een dag.
Overigens is ook veel goeds, in ieder geval op onze school, waarbij er veel aandacht is voor bijvoorbeeld positief spreken over leerlingen en welzijn van leerlingen. Maar er zijn ook genoeg collega's die denken dat kennisoverdracht hun enige taak is.
- Bijgewerkt
Pimpelmeesje Ik heb nog een vervolgvraag; welke invloed denk je dat je middelbare schooltijd heeft gehad op jouw verdere ontwikkeling / leven?
Ik vind dit een hele lastige, omdat naar mijn gevoel de invloed beperkt is en er vele andere factoren in mijn leven waren die veel meer invloed hebben gehad op mijn latere leven.
Alleen ik vraag mij af of dit gevoel wel overeenkomt met de werkelijkheid. Mijn school was denk ik een positieve en stabiele factor in mijn leven op dat moment. En ik denk dat de meeste mensen, inclusief mijzelf snel geneigd zijn om de invloed van negatieve factoren te overschatten en de invloed van positieve invloeden te onderschatten. Ik denk dat de positieve invloed van mijn middelbare schooltijd groter is dan ik mij nu besef.
Pimpelmeesje Ik heb nog een vervolgvraag; welke invloed denk je dat je middelbare schooltijd heeft gehad op jouw verdere ontwikkeling / leven?
De middelbare schooltijd heeft grote invloed gehad, maar ik vind het lastig te zeggen hoe groot de invloed van de middelbare school zélf was. Ik denk toch tamelijk beperkt. Je ging erheen en het hield je lekker bezig, het gaf wel structuur aan je leven en dat is fijn.
Pimpelmeesje Denk je dat je geleerd hebt wat je moest leren?
Nog een aanvulling hierop. Ik heb heel veel leuks en nuttigs geleerd, andere talen en geschiedenis en kunstgeschiedenis en biologie, je breidt wel echt je algemene kennis uit op de middelbare school. Maar je leert er ook veel niet, dingen waar je echt wat aan zou hebben als je op eigen benen komt te staan. Dat moet je kennelijk op andere manieren leren, buiten school, maar mij is dat nooit zo gelukt, of pas veel later. Ik weet het niet goed. Ik denk dan aan dingen als omgaan met geld, huishoudelijke taken, koken, klussen. Ik zou het overigens allemaal vreselijk gevonden hebben als we daar les in zouden hebben gekregen, maar het was wel nuttig geweest en meer toepasbaar dan weten wat een periodiek systeem is en hoe schilderijen uit het pointillisme te herkennen zijn.
Welke invloed denk je dat je middelbare schooltijd heeft gehad op jouw verdere ontwikkeling / leven?
Aangezien ik me er dood verveelde, geen aansluiting vond en vooral bezig was met de vraag: hoe kom ik hier weg, denk ik dat de middelbare school mijn dagdroom-skills heeft aangescherpt.
Verder heeft het absoluut niets gedaan voor mijn zelfvertrouwen, wel integendeel.
Ik herinner me nog heel goed een 'ijsbreker'-opdracht in het eerste. We moesten aangeven aan welk dier onze klasgenoten ons deden denken.
Laat dat maar over aan pestkoppen met rotkarakters.
Dus wat kreeg ik? 'Koe, ziet zo dom', en 'Paard, ze rent als een paard'.
Een vriendin van me kreeg: 'Pad, omdat ze zoveel puisten heeft'.
En werd daarop ingegaan door de mentor? Uiteraard niet. Doe zo'n oefening dan niet, droplul.
Vulpen
Het niveau was in elk geval niet te moeilijk. Ik ben de opleiding onderwijsassistent gaan doen. Maar ik voelde me wel heel jong hoor. Ik was 15 en alle andere 16 of ouder. Er waren ook klasgenoten van 20. De stages vond ik daardoor ook wel pittig.
Toen ik mijn diploma kreeg was ik 18 en voelde ik me te jong(en onzeker) om al te gaan werken, dus ben ik naar de pabo gegaan. Waar ik achteraf wel spijt van heb. Maar goed, het is nu eenmaal zo gelopen.
Pimpelmeesje Ik heb nog een vervolgvraag; welke invloed denk je dat je middelbare schooltijd heeft gehad op jouw verdere ontwikkeling / leven?
Ik denk dat het onbewust een hele grote rol heeft gespeeld en nog steeds wel doet.
Ik hoorde er niet bij en waarom weet ik niet. Blijkbaar ben ik dus niet goed genoeg, doe ik er niet toe voor anderen. Ik hoor er niet bij. En dat gevoel heb ik heel lang gehad en draag ik soms nog steeds met me mee.
Mamabeertje En dat gevoel heb ik heel lang gehad en draag ik soms nog steeds met me mee
Wat rot voor je zeg! Ik hoop dat dit gevoel steeds verder slijt
Pimpelmeesje welke invloed denk je dat je middelbare schooltijd heeft gehad op jouw verdere ontwikkeling / leven?
Een hele positieve invloed! Ik ben als een onzeker kuiken naar de middelbare school gegaan.
Mijn school was klein en overzichtelijk en iedereen kende elkaar. Mijn ouders kregen in het eerste 10 min gesprek te horen ‘H is een leider in de groep met een positieve invloed’ ze vielen bijna van hun stoel. Ikzelf had niet perse het gevoel dat ik een leider in de groep was. Maar ik voelde me er wel fijn en vertrouwd en veilig genoeg dat deze kant van mij naar buiten kwam. Dat kwam grotendeels doordat ik daar op mijn plek zat en gezien werd door de docenten.
Pimpelmeesje Ik denk dat sommige van mijn collega's wel eens onderschatten hoeveel invloed wij hebben. Hoe ongelukkig een kind kan zijn op school, en dat wij allemaal (mede)verantwoordelijk zijn voor hoe kinderen deze cruciale tijd ervaren. Ik hoor veel dat wij teveel zorgtaken krijgen, dat we grenzen moeten stellen waar de verantwoordelijkheid van school ophoudt en bijvoorbeeld ggz in beeld moet komen, en volgens mij moet dat ook, maar dat is niet relevant voor elke leerling die meer nodig heeft dan alleen 7 lesjes op een dag.
Overigens is ook veel goeds, in ieder geval op onze school, waarbij er veel aandacht is voor bijvoorbeeld positief spreken over leerlingen en welzijn van leerlingen. Maar er zijn ook genoeg collega's die denken dat kennisoverdracht hun enige taak is.
Ik denk ook dat veel docenten onderschatten wat hun invloed is. Niet alleen op middelbare scholen, ook in het basisonderwijs….
Ik hoor van T ook dingen terug komen dat ik denk ook hele fijne en goede dingen gelukkig.
De eerste twee jaar had ze een coach waar ze geen reed aan had, en juist toen had ze een hele goede coach nodig. Vorig jaar een hele fijne coach, hij zag haar echt en zij voelde zich veilig genoeg om bij hem aan te kloppen. Helaas kon hij dit jaar haar coach niet blijven maar de coach die ze nu heeft is denk ik ook prima, ze heeft hem nog niet echt nodig gehad eigenlijk, maar het kennismakingsgesprek gesprek was prettig.
Ergens begrijp ik het ook wel van te veel zorg taken. Er is ook veel veranderd ten opzichte van vroeger. Ouders verwachten ook meer wat dat betreft van school op de een of andere manier. Dat merken we op de basisschool al als je kijkt naar omgaan met elkaar, zorg voor spullen van jezelf en anderen. Op de middelbare school is dat dan de XXL variant denk ik. Als T ergens mee thuis komt, ga ik daarover met haar in gesprek. Of het nou gaat om ‘die stomme docent zei dit of dat!!’ Of iets met vrienden/vriendinnen onderling, ik praat daar met haar over, laat haar de andere kant bekijken en houdt haar een spiegel voor en laat haar kijken naar haar eigen handelen of juist niet handelen. Maar als ik T moet geloven zijn er niet veel ouders die dat doen met hun kind met alle gevolgen van dien. Daar lijkt wel een groot deel van thuis naar school te zijn verplaatst en als je alleen komt om lesjes af te draaien loopt dat spaak….
[verwijderd]
- Bijgewerkt
Ik heb een vervelende tijd gehad op school.
Ik vond weinig aansluiting, op 1 vriendin na. De eerste twee jaar gingen nog wel redelijk. Daarmee bedoel ik dat ik nog goede cijfers haalde en ik een vriendin had.
De school zelf gaf mij geen veilig gevoel. Er zat een politiebureau naast en toch waren er regelmatig vechtpartijen, incl. wapens. Zelf ben ik ook door een groep in de aula aangevallen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik direct vechtsport ben gaan doen. Uiteindelijk heb ik 4 jaar lang over mn schouder gekeken en een aantal vechtpartijtjes gehad.
Vanaf het derde jaar begon het onderpresteren, ivm later ontdekte hb. De school kon hier helemaal niks mee, wat uiteindelijk resulteerde in vroegtijdig schoolverlaten. Ik was overigens de eerste aangetoond hb'er op een school van 2000 kids. Er zijn zelfs leraren geweest die benoemd hebben dat ik toch niks zou bereiken.
Heeft dit impact gehad op de rest van mijn leven?. Het heeft mij het meest gevormd van alle perioden.
[verwijderd] Pfff... Maar wat een grote school dan ook, en wat een onveilige omgeving. Dan kom je toch ook überhaupt niet aan leren toe, dan is het gewoon overleven.
[verwijderd]
Vulpen
Dit waren natuurlijk geen dagelijkse praktijken, maar het gebeurde wel veels te vaak.