Trees hier ook alles zelf betaald. Mn vader was fabrieksarbeider en mn moeder ziek. Er was gewoon geen geld. Idd oude systeem, dus kon lenen. (En terugbetalen want studie niet afgemaakt )
Gewoon veel erbij gewerkt. Ben er niet slechter van geworden hoor.
Dafne heeft de mazzel dat wij het net wel bij elkaar gespaard krijgen, maar ze zal voor extra kosten gewoon moeten werken.
En wat niet gaat, gaat niet. Miss blijkt wel dat vriend zn werk na zn herstel niet op kan pakken. Dan gaan we er financieel op achteruit. Dan hebben we voor een paar jaar al op de bank staan, die andere jaren dan maar lenen. Mensen zat die het niet kunnen betalen, komt ook wel goed.
Ik denk dat wij hier op het forum niet echt een goede afspiegeling van de samenleving zijn wat dat betreft. Op een uitzondering na hebben we het heel goed financieel.
Financiële meedenk vraag
Toch6 Mijn moeder had 2 tarieven. Hoog tarief als je niks in huis wilde doen (ala hotel) en laag tarief als je meehielp. Vond dat wel een goede. Overigens was hoteltarief wel zonder etenopwarmservice etc en bij naeten ook zelf de spullen opruimen (maar dan 1 bord etc ipv 8)
Dit is wel briljant haha. Die ga ik onthouden. Wij hadden alleen het meehelp tarief vroeger. Vanaf een baantje betaal je kostgeld. (en deed je je ding in het huishouden, maar ik was 17 toen ik het huis uitging).
Honkeytonk ik vind kostgeld bij een studerend kind met een baantje niet nodig. Echter als ze klaar zijn en echt een baan hebben, vind ik het wel prima als ze wat meebetalen. Helemaal omdat ze in deze tijd tot hun 30e thuis moeten wonen
Liekje81 haha ja kan, ik vond het zelf geen probleem en prima. Ik weet nog niet hoe we dat later precies bij de kinderen gaan doen. Mijn man en ik hebben allebei een hele andere (lijn recht tegenover elkaar) financiële opvoeding gehad, en daar moeten we een mooie middelmaat uit maken. Het hoeft niet zoals bij ons thuis, maar ook zeker niet zoals bij mijn man thuis.
iMoeder En ik heb hem ook gewoon m’n hele financiële overzicht laten zien wat er in komt en wat er uit gaat. Zodat hij een beeld heeft wat er in een huishouden allemaal doorheen gaat. En wat hij zelf ook ‘kost’ per maand ongeveer.
Dit vind ik echt een hele goeie!
Liekje81 Gewoon veel erbij gewerkt. Ben er niet slechter van geworden hoor.
Ik ook niet. In tegendeel. Behalve dat ik met dank aan een goed gevulde cv heel snel een baan had op niveau na mijn afstuderen (in die tijd was dat helemaal niet vanzelfsprekend, vond ik het ook echt heel fijn om financieel mijn eigen broek op te houden. Ik hoefde aan niemand verantwoording af te leggen en ik heb er veel van geleerd.
Liekje81 Ik denk dat wij hier op het forum niet echt een goede afspiegeling van de samenleving zijn wat dat betreft.
Denk ik ook hoor. Leeftijd speelt hierin ook een rol. Twintigers/ starters zijn financieel vaak minder stabiel dan veertigers. Wat logisch is.
[verwijderd]
- Bijgewerkt
Mijn ouders hadden een heel krom systeem. We kregen zakgeld (25 per maand), maar als we gingen werken kregen we nog maar de helft. Lekkere motivatie om een baantje te hebben naast school, maar niet heus. Ik heb vroeger niet gestudeerd, maar mijn zus wel. Die heeft ook maximaal geleend, omdat het haar niet lukte om te studeren en te werken. Ze woonde nog thuis en achteraf heeft ze er ook echt spijt van.
Wij sparen voor onze kids en hopen rond hun 18e 10.000 euro per kind te hebben. Ik denk dat dat wel gaat lukken. Ze kunnen dat bij hun studie leggen, als ze dat willen en kunnen. Maar ik denk dat we ze tegen die tijd wel meer moeten ondersteunen. Ook evt met rijbewijs/huis kopen. Ik geloof niet dat het heel veel beter gaat worden komende jaren.
Maar ik ben ook groot voorstander van zelf werken voor je geld.
Ik werk al vanaf mn 17e en daar ben ik ook niet slechter van geworden.
[verwijderd] hier al met 13 een krantenwijk, haha. Wat een baggerbaantje was dat. Maar andere baantjes waren echt heel leuk. Ik vind 17 nog laat, hier verwacht ik zelf wel eerder dat ze gaat werken, jaar of 15 ofzo.
[verwijderd]
- Bijgewerkt
Liekje81
Ja dat idd ook, met 13 jaar al een folderwijk en met 14 zat ik achter de kassa van de lokale supermarkt. Maar ik werk al fulltime vanaf mijn 17e. Had er ff fulltime bij moeten zetten.
- Bijgewerkt
Liekje81 Ik denk dat wij hier op het forum niet echt een goede afspiegeling van de samenleving zijn wat dat betreft. Op een uitzondering na hebben we het heel goed financieel.
Dat denk ik ook inderdaad
Liekje81 ik vind kostgeld bij een studerend kind met een baantje niet nodig. Echter als ze klaar zijn en echt een baan hebben, vind ik het wel prima
Wacht maar tot je ziet wat een 15 jarige allemaal kost. Alleen al die game PC die uren aan staat op een dag krijg ik soms error van. En ze verdienen op den duur best aardig, zeker + studiefinanciering. Al begint echt kostgeld hier vanaf 20 hoor. Daarvoor vind ik het ook niet zo nodig. En ik ga ze ook niet verplichten om een x bedrag van hun loon te sparen etc. Is juist goed dat daar zelf achter komen. En daarnaast heb ik bij zakgeld regels waar ze dat aan uit mogen geven (geen chips, koek/snoep en blikjes energy bijv). Voor loon vervalt dat. Als ze het zelf verdient hebben vind ik niet dat ik wat over te zeggen heb.
- Bijgewerkt
[verwijderd] Maar ik denk dat we ze tegen die tijd wel meer moeten ondersteunen. Ook evt met rijbewijs/huis kopen. Ik geloof niet dat het heel veel beter gaat worden komende jaren.
Daar ben ik ook bang voor. Als ze 18 zijn hebben wij als het goed is 25 duizend per kind gespaard voor studie, rijbewijs, inboedel of een deel van de hypotheek die ze daarmee zouden kunnen financieren. En ik besef mij heel goed dat het belachelijk veel geld is.
Ik denk dat deze generatie kinderen het financieel zwaar gaan krijgen, dus eigenlijk is het plan (doordat we dan bijna hypotheek vrij zijn) de studiekosten te dekken door het salaris ipv het geld dat wij gespaard hebben zodat die 25 duizend in een hypotheek gestopt kan worden. Eigenlijk hoop je dat ze een eerste huurhuis kunnen bemachtigen als ze begin/midden 20 zijn maar ik denk dat ze dan nog tot hun 35e thuis wonen.
- Bijgewerkt
Liekje81 ik zat op mijn 11e al pinda’s in zakjes te doen. Op ik heb nog even op een kippenslachterij gewerkt (schoonmaken van de fabriek en de kippen ontdoen van tumoren etc), dat vond ik echt minder werk. Verder veel leuke bijbaantjes gehad. Het was vooral altijd heel erg gezellig.
iMoeder En ze verdienen op den duur best aardig, zeker + studiefinanciering.
Nou inderdaad. De drie nichtjes van mijn man verdienen echt veel met hun bijbaantjes. Mijn schoonzusje is een alleenstaande moeder en geeft aan dat haar kinderen het financieel ruimer hebben dan haar. Ze betalen hun eigen studie, kopen continue nieuwe kleding en gaan regelmatig op vakantie. Mijn schoonzusje zelf kan dit allemaal niet en knoopt de eindjes aan elkaar vast. Zij wil geen kostgeld vragen, maar ik had het andersom wel gedaan.
Ik vind 10.000 per kind voor studie een mooi bedrag. We kunnen best meer voor ze sparen, maar daar kiezen wij bewust niet voor. Ze kunnen prima zelf leren sparen voor rijbewijs, inboedel etc. Studentenkamers en studentenstudio’s zijn hier nog wel redelijk te krijgen. Natuurlijk wel afhankelijk of ze in Groningen gaan studeren, want het zal per stad verschillen. Zoveel past er toch niet in een studentenkamer en er is niks mis mee om deze in te richten met tweedehands meubelen. Vanuit daar kunnen ze wel gaan sparen, wachten op een groter (huur) huis of wat ze maar willen.
- Bijgewerkt
iMoeder En ik ga ze ook niet verplichten om een x bedrag van hun loon te sparen etc. Is juist goed dat daar zelf achter komen.
Mee eens en ik controleer daarnaast ook niet waar ze hun zakgeld aan uitgeven. De oudste heeft inmiddels ‘op de harde manier’ al geleerd dat het niet handig is om je zakgeld aan teveel troep uit te geven (en ik ben ook gewoon te lui om bonnetjes te gaan checken).
Zonnebloem Hier moeten ze zich van ons bij de woningbouw ook inschrijven op de dag dat ze 18 jaar zijn geworden. Ik zie de bui ook hangen en waar het kan stuur en help ik de kinderen. Ze gaan het echt moeilijk krijgen denk ik.
- Bijgewerkt
Bloem je kan je in de meeste steden al inschrijven voor studentenhuisvesting voordat je 18 bent. Moet je natuurlijk wel al weten in welke stad je gaat studeren en je moet kunnen aantonen dat je van bent om te gaan studeren. In sommige steden kun je via de studentenhuisvesting ook met voorrang doorstromen naar gewone huurwoningen na je afstuderen. Dit verschilt wel per stad.
[verwijderd]
- Bijgewerkt
Trees
Helemaal eens hoor! Alleen het collegegeld is dit jaar al 2500 euro, dus tegen die tijd ga je het met 10k niet meer redden. En dan heb je het dus alleen nog maar over collegegeld.
- Bijgewerkt
[verwijderd] ik vind dat ze de rest prima zelf kunnen bijverdienen. Als ik zie wat ik zelf bij verdiende als student en wat de nichtjes van mijn man nu bijverdienen, is dat meer dan genoeg om zelf bij te dragen als er wat tekort komt aan collegegeld en voor zaken zoals boeken. Het gaat er ons niet om dat we niet meer kunnen bijdragen, maar dat we vinden dat wij ze waardevolle vaardigheden meegeven als ze hier zelf ook deels verantwoordelijk voor zijn. Mocht het echt zwaar tekort zijn, kunnen we tzt altijd meer bijdragen. We hebben zelf ook voldoende spaargeld om meer te kunnen betalen. Alleen dat is nu niet onze insteek.
Trees Ik ben zelf ook niet mega voorstander van hele grote bedragen mee geven. De studie genoten die wel ruim wat mee kregen vanuit huis, vond ik daar altijd heel laconiek mee omgaan. Voor de kamer inrichting reden die langs de IKEA en werd alles nieuw gekocht. Van het studiefonds kwam een nieuwe TV en PlayStation. Even niet uitkomen was een sms’je naar pap en mam, tijd voor een bijbaantje hadden ze zogenaamd niet of weinig. Wel voor alle feestjes van de soos, en vervolgens ook nog studie vertraging.
Ik vind het weinig te besteden hebben juist horen bij het studentenleven. En heel leerzaam. Ik ben er in elk geval wel creatief van geworden en veel van geleerd.
iMoeder De studie genoten die wel ruim wat mee kregen vanuit huis, vond ik daar altijd heel laconiek mee omgaan.
Ik heb echt exact dezelfde ervaring met veel studiegenoten die alles kregen en met studenten die ik later heb behandeld (ik heb een paar jaar lang als zzp-er gewerkt voor 1 a 2 dagen per week bij een instelling, die vooral studenten behandelden - daar zaten toch een paar verwende prinsjes en prinsesjes tussen).
Deze studenten konden inderdaad echt niet ernaast werken (uiteraard konden ze wel 4x per week stappen tot 5 uur ‘s nachts, maar dat wisten ouders niet - uiteraard zijn er altijd uitzonderingen he) en ze vonden alles zo normaal en vanzelfsprekend. Alles moest inderdaad nieuw zijn, alsof dat heel normaal is op die leeftijd?!? Gewoon even 2 jaar langer over hun studie doen, want ouders betalen toch of juist super pissig zijn als ouders dat niet deden. Hallo, je ouders hebben al 4 jaar alles voor je betaald! Wees gewoon dankbaar! En toen ze eenmaal waren afgestudeerd en wel alles zelf moesten betalen, moesten ze nog leren om met geld om te gaan. Dat eerste loon viel toch best wel tegen en werken was ook best zwaar als je het nog nooit gedaan had. Ik heb er best wel wat (financieel) onderuit zien gaan in de eerste jaren na het afstuderen.
Ik heb mij hieraan altijd behoorlijk zitten irriteren. Man ook en gelukkig staan wij er daarom ook hetzelfde in. Wij denken beiden dat we onze kinderen meer helpen op de lange termijn als we juist niet teveel voor ze betalen. Ik heb tijdens mijn studententijd ook een paar stomme financiële keuzes gemaakt, maar als je enkel een studentenkamer hebt, geen ‘echte’ baan, geen auto of andere verantwoordelijkheden, waren de gevolgen ook nooit zo groot. Ik heb weleens een paar weken op brood en pindakaas geleefd, omdat ik geen geld had voor eten. Was geen grote ramp, maar die fout heb ik daarna bijv nooit weer gemaakt en het maakt je inderdaad creatief.
Het was een van de mooiste periodes van mijn leven, ondanks dat ik weinig geld had en die les heb ik ook onthouden. Ik ben er ook echt trots op wat ik allemaal zelf bij elkaar heb gespaard en het gaf mij heel veel zelfvertrouwen. Ik hoop dat ik dit alles mijn kinderen ook kan meegeven.