iMoeder De specialisatie van een huisarts en kno-arts zie je terug in opleiding (3 jaar tov 5 jaar), dat is bij PO- en tweedegraads VO-docent niet aan de orde, dat zijn allebei ‘gewone’ hbo-opleidingen van 4 jaar.
PO leerkracht lijkt mij juist stukken zwaarder, omdat je geen tussenuren hebt, soms geen pauzes, zeer uiteenlopende leerniveaus van kinderen in de klas hebt, je van alle vakken wat moet weten (wat dat betreft heeft je specialiseren ook echt voordelen) en de kinderen zeker in de onderbouw veel minder zelfredzaam zijn en je dus een veel grotere verantwoordelijkheid hebt.
En nu met passend onderwijs wordt de uitdaging groter, ook in het VO trouwens. In het VO zijn de tekorten alleen minder groot voor veel vakken (voor andere vakken zijn de tekorten er helaas ook daar).
Veel extra activiteiten worden betaald uit de ouderbijdragen; dat is een ander ‘potje’ dan waar de salarissen ed vandaan komen. Bovendien is een extra leerkracht of structurele klassenverkleining wel even ietsje duurder dan een springkussen huren met de Koningsspelen... Er zijn wel scholen die extra ouderbijdrage vragen voor extra (vak)leerkrachten of om kleinere klassen te kunnen maken, maar dan moet je denken aan bedragen boven de 1000 euro per leerling (vaak veel meer). En ‘niet particuliere scholen’ mogen dat alleen als vrijwillige bijdrage vragen, als ouders dan niet betalen heb je er alsnog weinig aan.
En ik zeg niet dat het óók bij scholen, besturen en samenwerkingsverbanden ligt, hoor, daar moet óók wat veranderen! Als je hoort hoe ze soms met leerkrachten en zij-instromers omgaan...schandalig! En zaken meer bedrijfsmatig aanpakken zou soms ook geen kwaad kunnen.