Een hele kleine tip, maar soms helpt het bij pubers om te spreken over een (eventueel fictief) ander persoon om te spiegelen of ergens achter te komen.

Dus je ziet bij je dochter een bepaald gedrag en denkt dat het misschien oorzaak A heeft. Ipv direct te spreken over haar en hoe zij er naar kijkt, bespreek eens hoe nichtje blub of iemand van vroeger ofzo in een situatie kwam en er zus en zo mee om ging of altijd dit zo lastig vond.
Oké beetje vage uitleg misschien maar t hangt nogal van de situatie af hoe je 'm inkleed. Maar doordat puber zich niet persoonlijk aangesproken voelt is er "veilige" ruimte om er van binnen iets mee te doen.

Ook merk ik regelmatig dat als vriendin en ik praten over vroeger dat haar pubers duidelijk mee luisteren en er iets mee doen. En soms is er van daar uit ruimte om te vragen hoe zij dat ervaren, vaak vanuit "is dat nu ook zo of werkt dat anders tegenwoordig?"
Dat geeft een andere lading aan het gesprek.

  • Trees hebben hierop gereageerd.
  • Trees vindt dit leuk

    Pimpelmeesje nee hoor helemaal niet vaag. Ik gebruikte deze techniek regelmatig in het werk als ik voel dat er meer is, maar iemand het lastig vindt om het uit te spreken. Ik doe het bij haar nog weleens in de zin van: sommige kinderen (of ik gebruik mij zelf als voorbeeld) worden verdrietig als ze…. heb jij dit ook weleens? Het standaard antwoord is nee of weet ik niet.

    Pimpelmeesje Ook merk ik regelmatig dat als vriendin en ik praten over vroeger dat haar pubers duidelijk mee luisteren en er iets mee doen. En soms is er van daar uit ruimte om te vragen hoe zij dat ervaren, vaak vanuit "is dat nu ook zo of werkt dat anders tegenwoordig?"

    Op deze manier heb ik het nog niet geprobeerd. Dit is nog indirecter en daardoor misschien nog veiliger? Ik ga dit zeker nog proberen. Hiermee spreek ik haar ook aan op haar ‘kennis’ of ‘expertise’ (ik kan het even niet zo goed verwoorden) en misschien dat dit beter werkt.

    Ze heeft een speelafspraakje gemaakt 🙏. Echt sinds tijden weer. Wel wat onder lichte druk van mij, maar hopelijk wil ze dan weer wat vaker. Ze heeft er nu ook echt zin in. Ze had dit weekend een kinderfeestje en het contact met andere kinderen doet haar echt wel goed. Ze kwam weer helemaal blij thuis. Ze hoeft van mij echt niet een paar keer per week af te spreken. Ik heb zelf ook die behoefte niet en vermaak mij prima alleen, maar af en toe vind ik wel belangrijk. Anders sluit ze zich steeds verder af (en ook die neiging herken ik bij mijzelf).

      Trees Wat fijn! Hier moeten we ook vaker de kinderen aansporen om af te spreken. Anders verzand het in binnen hangen, gamen, slapen, liggen en eten. Veel meer is het dan niet. Dus van ons moeten ze ook verplicht 3x per week naar de sportschool en werken. Zodat ze in elk geval soms de deur uit zijn.

      3 maanden later

      Het gaat nog steeds niet erg lekker. Wel wat beter. Ze is zeker minder boos, maar trekt zich nog steeds erg terug. Speelt heel af en toe spontaan met een buurmeisje, maar spreekt verder niks af. Durft nog steeds geen mensen aan te kijken of iets terug te zeggen als haar iets gevraagd wordt. Huilt om hele kleine dingen. Vooral (kleine) veranderingen vindt ze lastig. Bijv vanavond vroeg ze hulp bij haar huiswerk. Ik vroeg of ze naast mij wilde gaan zitten op de bank ipv aan de eettafel, maar dat is direct huilen. Vakantie willen we volgend jaar een klein beetje anders doen, ze begint direct te huilen bij het voorstel. Man gaat naar een andere winkel dan normaal, is huilen. Waarom? Omdat het anders is dan anders zegt ze.

      Wil niet meer aan tafel eten ivm de eetgeluiden. Wil niet mee in de auto ivm geluiden. Idem voor bij ons zitten in de kamer. Ik friemel heel veel met mijn handen, maar ze trekt het niet om naar te kijken. Geluiden in de klas vindt ze vreselijk. Ze wordt er echt woest om, maar probeert zich nu wel in te houden en loopt direct weg.

      Volgens juf gaat het nog steeds geweldig op school. Wat ik echt heel moeilijk snap. Ze gaat niet meer om met haar vriendinnen, ik zie aan haar gezicht dat ze zich continue inhoudt vanwege geluiden, haar cijfers zijn extreem hoog of extreem laag. Ze is in de klas niet lastig, lekker stil en teruggetrokken, dus dat is volgens juf goed denk ik 🙄.

      Dat sociaal angstige heeft ze altijd wel gehad, maar de rest is echt van de afgelopen 1 a 2 jaar en is langzaam erger geworden. Ze wil nog steeds geen hulp. Als ik het voorstel, dan begint ze echt keihard te gillen en te huilen. Dat is namelijk te eng.

      Toch overwegen wij om haar hierin toch te gaan overrulen en naar de huisarts te gaan. We maken ons zorgen. Ik weet nog steeds niet in hoeverre mijn cva hierin een rol speelt. Ze zegt van niet, ik zie geen duidelijke aanwijzingen hiervoor, maar het is wel gelijktijdig begonnen. Daarnaast is ze extreem perfectionistisch (ze vindt zelf van niet) en dat is ook niet helpend.

        Trees Toch overwegen wij om haar hierin toch te gaan overrulen en naar de huisarts te gaan.

        Zou ik denk ik ook doen. Dit klinkt wel aanhoudend ernstig en complex. Wat ontzettend vervelend vooral voor haar maar ook voor jullie. Zo machteloos…

        Het klinkt alsof “iets” aan stress/angst haar zenuwstelsel compleet overbelast en ze strak staat van de spanning waardoor iedere prikkel/verandering er eentje te veel is. Alles is teveel en ze kan niet anders dan zich terugtrekken.

        Is ze rustiger in vakanties? Of maakt dat eigenlijk niet uit? Weet school wel dat het echt niet goed gaat?

        Mijn neiging zou testen/brede diagnostiek zijn, maar de vraag is wel of dat op dit moment een representatief beeld geeft. Denk t niet eigenlijk.

        Iets laagdrempeligs aan hulp? Lichaamsgerichte fysio? Sensorische integratie? Pmt? Creatieve therapie of iets met dans of dieren?

          Koekie83 Iets laagdrempeligs aan hulp? Lichaamsgerichte fysio? Sensorische integratie? Pmt? Creatieve therapie of iets met dans of dieren?

          Hierop voortbordurend; misschien een paar opties bedenken (eventueel na overleg met huisarts) en haar dan de keus geven? Zodat ze wel een beetje gevoel van controle heeft?

          Ik vind het wel zorgelijk dat de juf geen probleem ziet. Dan ziet ze je kind echt niet, misschien vragen om observatie?

          Ik snap dat jullie overwegen haar te overrulen, wat ontzettend moeilijk 😔

            Koekie83 Alles is teveel en ze kan niet anders dan zich terugtrekken.

            Ik denk dat je gelijk hebt. Ik vind haar ook al langere tijd gespannen overkomen. De misofonie achtige klachten zijn ook wel behoorlijk heftig vind ik. Ze vindt dit zelf ook vreselijk. Ze is de laatste tijd ook vaak verdrietig dat het haar niet lukt om met ons samen te eten. Ze wil wel heel graag. Ze flipt echter compleet bij eetgeluiden, ze knijpt zichzelf dan om rustig te blijven, maar uiteindelijk rent ze in paniek weg.

            Koekie83 Is ze rustiger in vakanties? Of maakt dat eigenlijk niet uit? Weet school wel dat het echt niet goed gaat?

            Ik vond haar afgelopen vakantie zeker meer ontspannen. Ze was beter bereikbaar en heeft in de vakantie ook regelmatig met haar buurmeisje gespeeld. Zelfs 2 a 3 keer op haar initiatief. Na de vakantie werd dit direct weer minder. Ik denk nu 1x in de twee weken en dan enkel in de avond een uurtje. Na schooltijd vindt ze te druk.

            Ik heb het op de 2 oudergesprekken vorig schooljaar proberen bespreekbaar te maken. Nadeel is dat dochter er dan bijzat. De juf reageerde de eerste keer ook wat verontwaardigend of aangevallen?!? Het was een wat vreemd gesprek en werd heel snel afgekapt. Ik gaf aan dat dochter soms wat moeite had met emoties en juf zei direct dat ze dit op school anders prima kon. Het was de toon waarop. Naast het feit dat het ook gewoon niet waar is dat ze dat prima kan. Ik vroeg nog door hoe ze verdriet of angst op school dan toonde. Het antwoord was gewoon normaal. Toen ik vroeg wat normaal was, raakte juf geïrriteerd. De tweede keer heb ik het zo proberen te sturen dat het vanuit dochter kwam, maar dat was natuurlijk kansloos.

            Nu vind ik zelf dat dochter hier de laatste maanden wel wat stappen in gezet heeft. Minder boos en ik zie vaker verdriet. Ze zei vanavond ook dat ze iets spannends vond. Dat was een half jaar geleden nog ondenkbaar. Dan was alles standaard ‘boos’. Het is alleen niet genoeg. Ze zit gewoon nog steeds niet lekker in haar vel. Haar reactie op mensen is ook vreemd. Als iemand tegen haar praat, draait ze gewoon haar hoofd om en kijkt ze boos of ze loopt weg (ik weet dat het angst is). Negeert de ander echt compleet. Ze is 11 jaar en dat vind ik echt niet meer passend.

            Koekie83 Mijn neiging zou testen/brede diagnostiek zijn, maar de vraag is wel of dat op dit moment een representatief beeld geeft. Denk t niet eigenlijk.

            Ik zou sowieso wel graag een IQ test willen. Ik vind haar een stuk slimmer dan haar zus en zus scoort al relatief hoog. Ik vraag mij echter af of ze überhaupt haar mond open durft te doen of anders zo kort mogelijk antwoord geeft, waardoor het niet representatief is. Heb overwogen om haar zelf te testen, maar op mijn werk hebben we enkel de Son R 6-40 liggen.

            Koekie83 Iets laagdrempeligs aan hulp? Lichaamsgerichte fysio? Sensorische integratie? Pmt? Creatieve therapie of iets met dans of dieren?

            Aan zo iets zit ik ook te denken. Wat zou het meest geschikt zijn denk jij? Heb jij ergens positieve ervaring mee? Het moet niet te zweverig zijn of een of andere kindercoach met een vage opleiding.

              Pimpelmeesje Zodat ze wel een beetje gevoel van controle heeft?

              Dat vind ik zeker een goeie. Ik denk dat we het zo ook gaan doen. Het wordt waarschijnlijk eerst heel veel paniek, maar als ze er eenmaal doorheen is, lukt het haar wel. Ze zegt dat ze zich niet schaamt, maar volgens mij schaamt ze zich dat zich schaamt. Dat ze nu aangeeft dat ze het spannend vindt, is echt al een behoorlijke stap. Ik heb er vanavond over gehad en dan gaat ze heel hard huilen en zegt ze dat ze gaat beloven beter haar best te doen. Ik probeer haar duidelijk te maken dat ze al super goed haar best doet en dat het hier niet aan ligt 😥.

              Pimpelmeesje Ik vind het wel zorgelijk dat de juf geen probleem ziet. Dan ziet ze je kind echt niet, misschien vragen om observatie?

              Ik zit naar aanleiding hiervan nu te denken dat ik de ib-er misschien moet gaan vragen. Deze geeft haar klas sinds dit schooljaar ook een paar dagdelen les. Daarnaast deed de ib-er eerder ook de plusklas en kent haar dus wel redelijk goed.

              [verwijderd] mijn oudste heeft adhd. Ik zie daar bij jongste verder ook geen kenmerken van. Heeft een goede focus, altijd haar spullen op orde (of ik ieder geval wat je kan verwachten op haar leeftijd 😅), ook haar denken is gestructureerd etc.

              ASS is bij mij het afgelopen jaar ook weleens door het hoofd geschoten, maar ook dit klopt maar mijn idee niet. Daarvoor had ik mijzelf zelfs keihard uitgelachen om het idee, want ik zie er ook niks van terug in haar vroegere ontwikkeling. Behalve dat ze toen al erg verlegen was, maar ik vond dat als kleuter dat dit nog prima paste binnen wat normaal is. Het was toen ook nog niet echt angstig.

              [verwijderd] Maar vanwege haar angsten, sociaal (on)aangepast gedrag & moeite met haar eigen emoties herkennen / omschrijven en uiten zit ik meer te denken aan autisme.

              Wat juist opvalt is dat zodra zij zich op haar gemak voelt, ze sociaal en communicatief juist sterk is. Ik vind haar sociale intuïtie bovengemiddeld ontwikkeld. Ze voelt super goed alle verbale en non-verbale signalen van de ander aan en reageert daar dan ook heel adequaat op. Ook de emoties van anderen duidt ze echt perfect. Zelfs sterker dan mijn oudste. Verschil is alleen dat ze dit enkel laat zien als zij zich prettig (veilig?) voelt. En van zichzelf kan ze het juist niet goed. Ik vind dit zelf heel tegenstrijdig.

              Haar intelligentie vind ik een lastige om te duiden. Ik was op haar leeftijd cognitief verder dan haar, waardoor ik de neiging heb om het bij haar af te zwakken. Het is voor mij namelijk nooit iets negatiefs geweest. Nog sterker ik besefte al heel jong dat dit een kracht was en ik hierdoor mijzelf een ander leven kon geven dan dat van mijn ouders. Ik vind het daardoor lastig om het in haar geval juist als een mogelijke oorzaak van de problemen te zien. Duidelijk dus dat ik niet objectief ben en dat we het juist daarom wel moeten meenemen, want anders zien we misschien wat over het hoofd door mijn eigen bias.

              Bleh ik heb er echt weer een slapeloze nacht van gehad, maar man en ik zijn er nu echt van overtuigd dat we wel hulp gaan inschakelen. We hebben het nu lang genoeg zelf geprobeerd en ik denk beter nu dan straks op het vo. Daar wordt het vaak nog meer ingewikkeld.

              Trees Toch overwegen wij om haar hierin toch te gaan overrulen en naar de huisarts te gaan. We maken ons zorgen.

              Een moeilijke beslissing maar wel goed denk ik…..
              een meisje van 11 kan nog niet overzien wat het beste voor haar is. Het lijkt mij heel moeilijk om te zien hoe moeilijk ze het heeft met de dingen waar ze tegenaan loopt. Iets ondernemen voor ze naar het vo gaat lijkt mij verstandig…. Sterkte, ik hoop dat ze er, ondanks misschien in eerste instantie weerstand, er toch voor open kan gaan staan en het haar gaat helpen.

              [verwijderd] ja dit was het eerste wat door mijn hoofd schoot.
              Op school kunnen ze dan ook zo enorm maskeren dat de juf het gewoon ook echt niet ziet. Meisjes kunnen dat veel beter dan jongens. Het is niet voor niets zo dat veel vrouwen pas op latere leeftijd een diagnose krijgen.

              Maar goed dit is alleen maar nav jouw post hiervoor @trees en verder weet ik natuurlijk niets van jouw dochter af.

              Het lijkt me heel moeilijk om je dochter zo te zien. Ik zou haar wel overrulen hiermee en iig naar de huisarts gaan.

              • Trees hebben hierop gereageerd.

                Ik ga gewoon even hardop denken

                Trees De misofonie achtige klachten zijn ook wel behoorlijk heftig vind ik. Ze vindt dit zelf ook vreselijk.

                Zou dit “afgebakende” probleem een aanknopingspunt kunnen zijn voor hulp? Even de onzekerheid, overbelasting laten voor wat het is (dat is grooooot voor een 11 jarige...) en haar motiveren voor hulp vanuit haar eigen aversie tegen de misofonie? Daar ligt immers (lijkt het) vooral haar lijdensdruk.

                Trees Ik vond haar afgelopen vakantie zeker meer ontspannen. Ze was beter bereikbaar en heeft in de vakantie ook regelmatig met haar buurmeisje gespeeld.

                Dan heeft school werk te doen. Misschien wat makkelijker gezegd dan gedaan, maar als de situatie verbetert in rust dan is er dus een stoorzender in schoolse context, wat ook super goed te begrijpen valt; gevoelig, slim, sociaal aangepast meisje in een klas (waar mogelijk weinig echte ontwikkelingsgelijken zitten?) met drukte, prikkels, etc etc van dien. Tel daar een juf bij op die je niet ziet en ze lijkt langzaam te verdwijnen... 🙁

                Trees Ik gaf aan dat dochter soms wat moeite had met emoties en juf zei direct dat ze dit op school anders prima kon. Het was de toon waarop. Naast het feit dat het ook gewoon niet waar is dat ze dat prima kan. Ik vroeg nog door hoe ze verdriet of angst op school dan toonde. Het antwoord was gewoon normaal. Toen ik vroeg wat normaal was, raakte juf geïrriteerd.

                Oh verschrikkelijk. Ik heb deze situatie exact zo ervaren eind vorig jaar. Het was duidelijk dat ik teveel doorvroeg, te kritisch overkwam en we raakten elkaar compleet kwijt in die gesprekken. Ik was overduidelijk ‘een lastige ouder’. Heel vervelend, want herstel het maar weer eens zonder in te leveren op je eigen visie/ideeën over je dochter. Een derde partij is misschien wel fijn om erbij te betrekken? (zie ook mn laatste punt haha)

                Trees Nu vind ik zelf dat dochter hier de laatste maanden wel wat stappen in gezet heeft. Minder boos en ik zie vaker verdriet. Ze zei vanavond ook dat ze iets spannends vond. Dat was een half jaar geleden nog ondenkbaar.

                Wat fijn! Wat denk je dat geholpen heeft?

                Trees Ik vraag mij echter af of ze überhaupt haar mond open durft te doen of anders zo kort mogelijk antwoord geeft, waardoor het niet representatief is.

                Daar zou ik ook bang voor zijn. Het zou fijn zijn als ze wel naar een hb-specialist kan met wie ze wat kan opbouwen alvorens ze een test maakt. Onze N. heeft overigens de KIQT+ gedaan, die is non-verbaal en zit geen tijdsdruk e.d. op. Ik weet alleen niet tot welke leeftijd die genormeerd is. Edit; tot 11 jaar. Jammer…

                Trees Wat zou het meest geschikt zijn denk jij?

                Lastig. Je gunt haar eigenlijk gewoon “iemand” met wie ze iets op kan bouwen en die haar taal spreekt. Lastige is alleen dat dat zo moeilijk in te schatten is van tevoren. Wij hebben ook een enorme weg afgelegd voordat we ergens op onze plek waren. Kinderfysio en speltherapie waren geen succes, N. voelde zich niet op haar gemak en snapte eigenlijk niet goed wat ze daar deed (wat ik snap want het uitgangspunt klopte niet dus sloot de aanpak niet aan) Uiteindelijk zijn we via allerlei omwegen uitgekomen bij een HB-specialist en daar klikte het gewoon enorm mee. Je kan ook overwegen om eerst zelf/met je man met iemand te gaan praten alvorens haar die stap te laten zetten. Dat hebben wij gedaan om N. nog een teleurstelling te besparen. Wij hebben wat handvatten gekregen, er ontstonden toenemende vermoedens op HB, toen is ze getest en daaruit rolde echt een fantastisch verslag met aanbevelingen waar school vervolgens mee aan de slag is gegaan en vanaf daar ging het bergopwaarts.

                Ik zou proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij haar wensen en grenzen. Misschien inderdaad haar een paar opties voorleggen? Is ze meer van sport en bewegen of dieren of juist meer van het analyseren? Zou voor mij wel meewegen in de opties voor vervolg.

                Ik moest trouwens nog aan de podcast denken: hoogbegaafd de podcast een van de laatste afleveringen over sensorische integratie. Gaat wel over jongere kinderen maar desondanks erg interessant.

                  Marshmallow ja dit was het eerste wat door mijn hoofd schoot.

                  Ik weet zo goed als zeker dat dit het niet is. Ik herken haar ook in geen enkel rijtje van ass. Klachten zijn pas ontstaan na haar 9e en sociaal is ze sterk ontwikkeld, mits ze op haar gemak is. Ook in haar spel, interesses, vroege ontwikkeling etc. zie ik geen enkele aanwijzing. Ik denk dat ze nu gedrag toont wat hier op kan duiden, maar het is niet de oorzaak. Er lijkt veel meer angst en schaamte onder te zitten. Ze schaamt zich echt extreem voor alles. Alles is gênant in haar ogen.

                  Wat ontzettend naar dat ze zo slecht in haar vel zit. Ik denk ook dat ze is getriggerd door iets en dat ze stijf staat van spanning/overprikkeling. Dan komen alle prikkels keihard binnen en die zijn dan niet meer te verdragen. ik denk dat school zeker hier een rol in speelt. Wat stom ook dat zo'n juf dat niet ziet/wil zien. Ik hoop dat ze zich snel beter gaat voelen ❤️

                  Koekie83 Zou dit “afgebakende” probleem een aanknopingspunt kunnen zijn voor hulp?

                  Zo probeer ik het inderdaad wel aan te vliegen. Overigens gaf ze vanochtend aan dat ze wel testjes wil doen, want dat is leuk. Praten met iemand niet, want dat is gênant en eng.

                  Koekie83 Tel daar een juf bij op die je niet ziet en ze lijkt langzaam te verdwijnen... 🙁

                  Nav van jullie reactie heb ik net besloten dat ik juf plus ib ook een bericht ga sturen dat ik zonder dochter erbij met haar in gesprek wil.

                  Koekie83 Wat fijn! Wat denk je dat geholpen heeft?

                  Doorvragen en benoemen wat we zien en normaliseren dat het niet gek is dat ze iets engs vindt of verdrietig, maar vooral blijven doorvragen. Ook daarin de connectie met haar lijf maken. We hebben dit echt heel veel gedaan het afgelopen jaar. Ook aan tafel veel gesproken over onze eigen emoties, bijv dat ik vertelde dat ik iets heel spannend vond en waarom en waar ik dat in mijn lijf voelde. Idee van modelling zeg maar. En we doen veel met haar. Volgens mij was dit ook een tip van jou? Echt heel bewust de verbinding zoeken en dat lijkt haar zeker goed te doen. Hierdoor praat ze makkelijker over wat haar dwars zit ipv opkroppen tot ze boos wordt.

                  Koekie83 Edit; tot 11 jaar. Jammer…

                  Had ik ook al direct opgezocht 🫣. Jammer.

                  Koekie83 Is ze meer van sport en bewegen of dieren of juist meer van het analyseren?

                  Ze is van alles 🤣. Ze heeft eigenlijk een hele brede interesse, is ontzettend creatief, heeft veel fantasie, houdt van (klassieke) muziek en dans, toneel/ rollenspellen, dieren, is goed in sport, maar maakt ook voor de lol spreekbeurten over het heelal, geschiedenis van fashion, over snoep en de hersenen. Echt zo lijkt het wel het perfecte kind (of dat ik een opschepperige moeder ben 🤪), maar ze heeft echt heel veel talenten. Eigenlijk is ze goed in alles wat ze doet en denk dat dit ook onderdeel van het probleem is. Ze is echt heel perfectionistisch, al vindt ze zelf van niet.

                  Terwijl ik dit opschrijf denk ik dat creatief mogelijk de beste ingang wel is. Zo praat ik nu ook vaak met haar.

                  [verwijderd] Dat gesprekken met een psycholoog haar teveel doen denken aan een gesprek met haar moeder.

                  Ik denk het niet, omdat ze eigenlijk alle gesprekken met vreemden eng vindt. Hallo zeggen tegen een caissière is in haar beleving al het toppunt van gênant. Praten over jezelf is de overtreffende trap van gênant. Niemand mag verder iets persoonlijks over haar weten, want dan gaat ze dood van schaamte en vindt iedereen haar raar. Zo benoemt ze het zelf. Ik mag dus van haar ook niet met iemand over haar problemen praten. Ook niet met mensen die ze goed kent, want dan kan ze deze mensen nooit meer onder ogen zien.

                  Op het toneel staan voor 100 mensen is dan weer geen probleem. Ze staat echt zonder enige gêne op het toneel en dan staat ze ook echt te stralen. Of van de hoofdrol dansen in een balletvoorstelling voor 200 mensen, bloeit ze juist op. Als ze maar een rol kan spelen en niet zichzelf hoeft te laten zien? (Denk ik?)

                  Acties die ik nu heb uitgezet:

                  • vrijdag afspraak met de huisarts zonder haar
                  • ik ga zo een bericht naar school sturen dat ik in gesprek wil

                  Als ik een IQ test bij een hb specialist wil, weet iemand hoe dit gaat met financiering? Pgb via de gemeente? Of toch de reguliere weg volgen voor meer uitgebreide diagnostiek?

                  Vergeet ik nu wat? Overzichts-error.

                    Trees Als ik een IQ test bij een hb specialist wil, weet iemand hoe dit gaat met financiering? Pgb via de gemeente? Of toch de reguliere weg volgen voor meer uitgebreide diagnostiek?

                    Als je met de huisarts in gesprek gaat, kun je dit benoemen. Hij/zij kan dan een verwijzing schrijven en daarmee valt het in principe onder de jeugdwet. Dat geldt dan wel alleen als jouw gemeente een contract heeft met de betreffende instantie/specialist. Als er geen contract is, dan moet je apart financiering aanvragen. Uit een eerder topic van @Zonnebloem begrijp ik dat het dan onder PGB valt. Dan moet je sowieso bij de gemeente zijn voor verdere stappen.
                    Ook via school zijn er mogelijkheden, maar dan ben je wel nog steeds afhankelijk van welke lijntjes zij hebben, daarnaast moeten zij dan aangeven dat het een schoolissue is en dat zullen ze niet snel doen. Wij werden heel snel naar de gemeente/wijkteam verwezen terwijl het bij ons heel duidelijk aan het onderwijs ligt.
                    Ik zou het vooral meenemen naar de huisarts, die weten meestal redelijk goed waar te beginnen.

                    • Trees hebben hierop gereageerd.

                      Femkes dank je voor de tips. Ik heb het opgeschreven voor mijn gesprek vrijdag.

                      [verwijderd] ik vind je perspectief juist heel interessant en helpend om te lezen. Ik denk dat er best weleens overeenkomsten kunnen zijn. Ik wil dit toch wat speels wat gaan uitvragen bij haar. Kijken hoe ze hier zelf naar kijkt.

                      Ik laat het nu zelf even los voor vandaag. Heb school net ook een bericht gestuurd. Ik merk dat mijn eigen hoofd nu overloopt en dat ik erin blijf hangen. Ik ga even de tijd nodig om het even op een rijtje te zetten en te verwerken.

                      [verwijderd] wat lief zeg 😘❤️

                      Het loslaten gaat geweldig (niet dus). Ik ben direct op zoek gegaan naar praktijken. Ik heb denk ik wat gevonden. Orthopedagoog /hb-specialist in een kleine praktijk met 2 mensen. Geen geneuzel met iedere keer iemand anders zien. Ze doen intelligentie-onderzoek. Heeft eerder altijd als ib-er gewerkt en dat leek mij handig mochten we ook iets met school moeten. Het wordt volledig vergoed met een verwijzing van de huisarts of een indicatie vanuit de gemeente. Ik heb haar gebeld en gevraagd of ik mijn vraag even mocht mailen, omdat ik dan beter uit mijn woorden kom en het dan kan structureren. Net gedaan en nu wacht ik even af.