[verwijderd] toch apart hoe anders het perspectief is vanuit, bijvoorbeeld, België: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/na-vierdaagse-eu-top-blijft-de-vraag-zijn-we-gerold-door-de-nederlandersad3a6dda/
Staat achter de betaalmuur, maar bijvoorbeeld dit vind ik wel opmerkelijk:
Toch is professor Europese politiek Steven Vanhecke (KU Leuven) niet mals voor de manier waarop ons land zich in de hoek heeft laten drummen door onze noorderburen. Zo zal België jaarlijks 260 miljoen euro extra betalen voor de korting van 7,5 miljard euro die de grootste nettobetalers, waaronder Nederland en Duitsland, tijdens de voorbije top versierden. “We zijn op dat domein toch bij de verliezers van deze top”, zegt Vanhecke. “De tijd dat België bij de dealmakers was van EU-toppen, dankzij het gezamenlijk Benelux-overleg, lijkt voorbij. Nederlands minister-president Mark Rutte koos andere bondgenoten. Op lange termijn is dit voor ons onrustwekkend.”
Wilmès wist volgens Vanhecke de schade wel nog te beperken door enkele slagen binnen te halen voor onze zeehavens, Antwerpen en Zeebrugge. Daartegenover staan dan wel geplande besparingen in het Europese R&D-programma Horizon, wat negatieve gevolgen zal hebben voor Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra. Ook het transitiefonds voor het klimaat zou meer dan gehalveerd worden.
De Europese leiders keurden op de top een coronaherstelfonds goed van 750 miljard euro, dat voor 390 miljard euro uit subsidies en voor 360 miljard euro uit leningen bestaat. Voor België is 5 miljard euro voorzien, op voorwaarde dat er een herstelplan komt dat in lijn ligt met de jaarlijkse aanbevelingen van de Commissie. Het herstelfonds moet gefinancierd worden door leningen die de Commissie tot 2058 aangaat op de markt. Voor het eerst komen er ook Europese ‘eigen middelen’ om die terugbetaling te verzekeren. Lees: EU-belastingen.