Dit is gekopieerd van lid Averlach van zwangerschapspagina, zij heeft mij bij de oudste toen erg geholpen die had verborgen reflux en daarnaast verstopping)
Heel veel baby’s spugen. Als jouw baby spuugt, maar verder geen last ervan heeft hoef je niets te doen. Het kan geen kwaad om de leefregels op te volgen.
Als jouw kindje er wel last van heeft, zie symptomen, dan is het verstandig om de leefregels te gaan opvolgen.
Sommige kindjes spugen niet, maar hebben wel klachten. Dan kan er sprake zijn van verborgen reflux. In plaats van spugen slikken ze de voeding weer in. Dit doet net zoveel pijn als spugen.
Sommige artsen doen er laconiek over, het gaat wel weer over. Dit klopt, maar het kan zeker wel tot een leeftijd 1 jaar duren.
Symptomen
Veel herkenbare symptomen zijn:
Overmatig spugen (tot aan de volgende voeding), overmatig huilen, verslikken, veel slikken, zuur uit de mond ruiken, hoesten, vaak de hik, evt groeivertraging, voedselweigering of juist onverzadigbaar lijken. Dit lijkt zo, want eigenlijk willen ze alleen de pijn weg drinken. En dat vele drinken zorgt juist voor meer pijn.
Het mag duidelijk zijn dat niet alle symptomen naar voren komen.
Soms is reflux alleen een symptoom van iets anders, zoals: (chronische verstopping), voedselallergie (denk aan kea), KISS-syndroom of een andere medische aandoening.
Daarom is het verstandig om te kijken wat eventuele andere oorzaken kunnen zijn.
Bij reflux zijn er 3 stappen die je kan ondernemen om de klachten te verminderen.
Stap 1; leefregels toepassen.
Stap 2; indikken of andere voeding proberen.
Stap 3; medicatie.
Het is belangrijk om eerst stap 1 op te volgen voordat je stap 2 of 3 onderneemt. Daarnaast zal indikken en medicatie het best werken in combinatie met de leefregels.
Stap 1, de leefregels;
-Rust en regelmaat.
Het gaat hierbij vooral om een vast, herkenbaar, ritme die herhaalt wordt. Dus niet per definitie op de klok.
-Beperk prikkels.
Denk aan niet de gehele dag tv of radio aan, niet hele dagen op sleeptouw meenemen als dit niet noodzakelijk is.
-Geef je baby vaker kleine porties.
Door kleine porties te geven verminder je de druk op de maag en daarmee de klachten van reflux.
-Bereid de voeding op de juiste manier.
Pak koud kraanwater (zie mijn andere weblog) en verwarm dit. Poeder erbij en dan rustig roeren. Schudden veroorzaakt lucht in de voeding en dus in je baby. Dit verergert de refluxklachten en darmkrampen.
-Zorg voor een juiste fles.
De juiste fles zorgt ervoor dat elke voeding minimaal 15, maar veel liever 20 minuten duurt. Rustig drinken is belangrijk om een vol gevoel te krijgen. Zelf vind ik de smalle Dr Browns fles erg fijn, hier kan ook een “prematuur-speen” op die voor nog langzamer drinken zorgt. Deze fles kan niet vacuüm zuigen en zorgt ervoor dat de lucht niet door de voeding komt.
-Hou je baby in de juiste houding tijdens het voeden.
Zorg dat je baby zo rechtop mogelijk zit en de fles zo horizontaal, zonder lucht in de speen, is.
-Laat je baby goed boeren.
-Hou je baby na elke voeding 30 minuten rechtop.
Sommige kindjes hebben langer nodig, maar meestal is 30 minuten voldoende.
-Zorg dat alles waar je kindje in ligt schuin staat.
-Til je baby tijdens het verschonen niet aan de benen omhoog, maar draai je kindje.
-Laat je kindje niet onnodig huilen.
Huilen veroorzaakt extra lucht in de maag en dus meer druk op de maag en mogelijke darmkrampen. Laten huilen zorgt vaak oor meer huilen.
-Een ergonomische draagdoek/zak kan wonderen verrichten en je hebt je handen vrij.
-Sommige baby’s liggen liever op hun buik.
Buik liggen wordt wel afgeraden ivm wiegendood, dus luister hierbij ook naar je gevoel.
-Stop niet met borstvoeding tenzij je dit zelf wilt.
Helaas adviseert men soms om te stoppen met borstvoeding te geven. Dit is zeker niet nodig. Bv valt lichter op de maag en kan daardoor juist prettiger zijn.
– Stop met infacol etc.
Infacol bindt het lucht in de maag van je baby. Dit vermindert krampen, als deze door lucht veroorzaakt worden. Als je de fles juist klaar maakt komt er geen overbodige lucht in je kindje en is infacol overbodig. Daarnaast kan infacol juist reflux klachten verergeren.
Stap 2, indikken.
Vaak wordt indikken direct benoemd bij reflux. Echter dit is dus niet stap 1. Dit komt omdat indikken negatieve effecten kan hebben, terwijl de leefregels dit juist niet heeft. JBPM (JohannesBroodPitMeel) is ook geen wondermiddel, maar het kan wel helpen.
Blijf de leefregels wel opvolgen naast het indikken. Anders heeft het minder nut.
Het idee achter indikken is dat de maaginhoud (voeding+maagzuur) in de maag blijft. Deze heeft een beschermlaag tegen de maagzuur, waar de slokdarm dit dus niet heeft. Als de zure maaginhoud in de slokdarm komt doet dit pijn.
Omdat je niet kan zien of de maaginhoud in de maag blijft is het belangrijk naar je kindje te blijven kijken. Dikke voeding in de slokdarm doet veel meer pijn dan dunne voeding. Daarnaast valt ingedikte voeding zwaarder op de toch wel gevoelige maag van een baby met reflux.
Indikken kan je door middel van jbpm doen. Nutriton wordt verkocht als jbpm, maar dit bevat 30% jbpm (Aantal calorieën (kcal) Nutrilon Nutriton bij spugen (Nutricia) per 100 gr. – EAN: 8712400505482) de rest zijn toevoegingen. Deze toevoegingen zorgen helaas vaak voor krampen, diarree of verstopping. In een natuurwinkel verkopen ze ook pure jbpm, Tammi.
Een ander optie is voeding die al jbpm bevat of als jbpm geen optie is bijvoorbeeld Enfamil A.R., deze bevat een verdikkingsmiddel uit rijst.
Probeer indikken minimaal 2 weken. Sommige baby’s kunnen niet tegen jbpm, dan stop je direct.
Stap 3, medicatie.
Als de leefregels en indikken niet of niet voldoende helpt en de onrust blijft is er nog 1 optie, medicatie. Dit is de laatste stap, welke je liever niet hoort te nemen, maar soms wel noodzakelijk is.
Hiervoor moet je naar je huisarts of naar een kinderarts. Als je huisarts niet wil of kan meedenken en jij vindt dat het zo niet gaat, vraag dan een verwijzing naar een kinderarts.
Als je medicatie gaat gebruiken hoor je te stoppen met indikken of met ingedikte voeding. Dit is ook terug te vinden in de richtlijnen van NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde).