Wij hebben gekozen voor montessori onderwijs. Is dat er eigenlijk ook in België? (Vast wel)

Idee is dat kids gestimuleerd worden om veel zelf te doen, vrijheid in gebondenheid, veel eigen keuzes mogen maken (waar ze willen werken, waar aan ze willen werken) binnen de grenzen van de redelijkheid kan er veel, zelfontdekkend leren en weinig klassikale lessen. Groepen zijn gemengd dus zitten met 2 of 3 verschillende leeftijdsgroepen in 1 klas. Idee is dat men van elkaar kan leren en ieder zo ook makkelijker op z’n eigen niveau kan werken.
Ligt ook veel nadruk op zelfstandigheid in het dagelijks leven dus bij de kleuters hangt er een bord waar ze kunnen oefenen met knopen, strikken, aan het uitkleden etc en ze moeten allemaal voor hun eigen plantje zorgen bijv. Er is overigens juist veel structuur en er zijn duidelijke kaders, al begrijp ik dat dat nog wel kan wisselen per montessori school.

Kids lopen op school op sloffen (vond ik zo huiselijk) omdat ze ook veel op de grond werken. Op deze school is ook veel aandacht voor werken met thema’s waar de rest van de lessen omheen gebouwd zijn en is er veel aandacht voor muziek.

N. moet nog beginnen maar ze mocht laatst al even kijken en vond het helemaal leuk.

    Ysabella onze oudste is ADD en heeft wel structuur nodig maar kan het zelf niet aanbrengen. Voor haar vond ik Dalton onderwijs niet werken, ik vind dat ze echt overvraagd werd. Het zelf plannen leverde haar stress op, nog bovenop de stress van het leren. Voor de jongste was het perfect, die houdt van plannen en kan het goed. Die werkt nu ook goed zelfstandig op de middelbare school.

    Koekie83 wat leuk. We hebben ook Montessorischolen idd. We hebben er even over getwijfeld want ik denk dat deze vorm zeker bij de oudste zou passen, maar een half uur afstand met de auto (enkele reis) stond ons toch wat tegen.
    Er zijn hier ook vrij veel Steiner-scholen, is dat ook populair in Nederland?

      Super leuk topic:

      Mijn montessori ervaringen

      • continue rooster van 8.15 tot 14.00
      • zelf plannen
      • individueel lesjes of in kleine groepjes en geen klassikale lessen
      • werken met materialen en minder uit boeken
      • bewijswerkjes maken waarmee je een regel voor taal of rekenen techniek met een knutselwerkje samenvoegt in dat thema waar de regel over gaat
      • 4x per jaar een school breed project in verschillende thema’s met als afsluiter dat elke klas in het thema versiert en alle ouders tijdens de afsluiting langskomen en door de hele school heen gaan kijken. Kinderen spelen en overal in de lokalen en er is eten
      • geen rapporten met cijfers maar alleen een verhaaltje over je sterkte kant en aandachtspunten
      • schoenen gaan uit bij binnenkomen en iedereen loopt op sloffen
      • geen huiswerk
      • klassen verdeeld in onder-midden-boven-bouw, van elke bouw zijn er 3 klassen (dus niet uit noodzaak gewoon 500 leerlingen)
      • in de middenbouw is er een moestuin
      • je gaat 3x een week op kamp/werkweek, elk jaar dat je in de bovenbouw zit. Dit is gekoppeld aan een geschiedenis/aardrijkskunde thema dus ze krijgen dan ook les op de werkweek.

      Ik heb zelf trouwens op de vrije school gezeten (middelbaar) en wat ik echt heel mooi vond om te zien was dat de basisschool er gewoon bij inzat, op de gang en op het schoolplein liepen kinderen van 4 tussen kinderen van 18. Ik heb daar zelf echt een geweldige tijd gehad. 🙈

      En ik weet dat dit topic er niet om ging waar wij op school hebben gezeten, maar over de vrije school word vaak negatief gesproken. (niet door jullie hoor)

      • [verwijderd]

      Leuk topic, ja!

      Hier werkt het uiteraard zoals bij @[verwijderd]

      je hebt kleuterschool dat is vanaf 3 jaar verplicht maar je kan er vaak met 2,5 jaar of zelfs met 2 jaar ook al heen.

      Kleurerscholen zijn vaak in aparte gebouwen dan de basisschool (6 t/m 11 jaar) en vaak ook weer apart van de middelbare school (11 t/m 15) en ook weer apart van high school (15 t/m 18 jaar). En uiteraard apart van universiteit.

      op de kleuterschool heb je 4 dagen school, woensdag vrij.
      school is elke dag van 8.30 tot 16.20u, warme lunch is in principe op school (en gratis) maar je mag ook thuis eten. Na de lunch en na het buitenspelen hebben kinderen de mogelijkheid om een dutje te doen of even terug te trekken. Er is een aparte donkere ruimte met rustgevende muziek waar matrasjes liggen en dekentjes. (Dit is groepen 0 en 1 dacht ik. Groep 2 doet geen dutjes meer)

      Er is na school opvang tot 18 of 19u , voorschool weet ik niet eigenlijk.. denk het wel.

      Huiswerk hebben ze op de kleuterschool nog niet natuurlijk, maar vanaf groep 3 wel. Vaak is dit lezen, niet veel meer dan dat.

      Ik gok dat het Franse onderwijs systeem dichter bij de Belgische ligt dan de Nederlandse.

        [verwijderd] dat denk ik inderdaad ook, sowieso de leeftijd qua instap, de warme maaltijden en de dutjes voor de kleinsten. Bij ons zitten de kleuters ook apart (0, 1 en 2). De derde kleuterklas zit samen met het eerste leerjaar in een apart gebouw zodat het eerste leerjaar nog niet direct naar het grote schoolgebouw 'hoeft', en de derde kleuterklas makkelijker kan komen kijken hoe het gaat bij het eerste leerjaar.

        June bij ons op school max. 25 kinderen. Kleuters beginnen op 2,5 in een klein klasje omdat iedereen op een ander moment instapt (er zijn 4 instapmomenten). Mijn jongste zat met 8 andere kindjes in een klas omdat ze in februari instapte, mijn middelste zat al met 21 kleuters omdat ze in mei begon.

          • [verwijderd]

          June gemiddeld tussen de 24 en 30 kinderen volgens mij.

          • [verwijderd]

          Nescio hier begint iedereen aan het begin van het jaar. Sommige kindjes zijn dan net 3, andere kindjes al ruim 3,5.
          Kleuterklassen zijn idd wel kleiner, ik weet niet precies hoe klein want R zit in een speciaal klasje natuurlijk met maar 6 andere kindjes.

            Ah dat is dus wel vergelijkbaar. Hier ook 22-30 ongeveer...

            [verwijderd] dat is idd anders. Hier mogen ze naar school als ze exact 2,5 jaar zijn (of een paar dagen/weken ouder), vandaar de verschillende instapmomenten.
            Zo heeft mijn oudste, die van april is, bijna 1 jaar bij de juf van de instapklas in de klas gezeten en mijn middelste maar 1 maandje. Dat verschil is wel apart.

            • [verwijderd]

            June dit jaar zijn ze met z’n 24&25 dacht ik. Maximaal 30 inderdaad. Meestal beginnen ze met 22 aan het begin van het jaar en eindigen met 28 of zoiets door de verhuizingen.