Puzzelstukje Het maakt niet uit hoor. Ik heb er 2, een broertje en zusje en beide zijn heel lief en aanhankelijk. Het zusje is wel dominanter in de zin van dat zij jaagt en verdedigd, haar broer is een dikke die het allemaal niet zo snapt 😂 Maar in gedrag naar ons zijn ze even lief.
Wij hadden vroeger thuis een kater en dat was een chagrijn. Onvoorspelbaar en niet zo'n knuffelkont.
Wij hebben er 2 gekregen via-via. Iemand had een poes te logeren van een kennis en die bleek zwanger en toen kreeg ze een nestje bij mensen die helemaal geen poes wilden, laat staan kittens. Ik heb ze toen nog verteld dat kittens echt pas met minimum 8 weken bij de moederpoes weg mogen, niet eerder. (wettelijk).
Helaas bleek dat moederpoes met 1 kitten al met 6 weken in het asiel zaten en wij kregen die van ons toen ze 7 weken waren (ze waren een weekje achtergehouden om ons te foppen).
Niet blij mee, maar gelukkig waren ze met zijn tweeën en zijn ze heel sociaal en lief geworden.
Het is aangeraden om 2 kittens te nemen omdat ze van elkaar de kattenregels leren.
Wat heb je nodig:
- Kattenbak (als ze naar buiten kunnen 1, als ze binnen zitten dan 2). Elke dag poep scheppen, 1x in de week plas. Het ligt aan je korrels hoe vaak je het grint moet verversen.
- krabpaal. Je kan een kleintje kopen eerst en kijken of je kat liever horizontaal krabt of verticaal. Als je kat naar buiten kan dan hoef je geen grote krappaal. Blijven je katten binnen en heb je een klimmer, dan is een grotere wel aangeraden.
- voerbakje en waterbakje. Spreekt voor zich. Op de verpakking van het voer staat hoeveel de kat mag. Wij hebben altijd droog voer staan (gewoon supermarkt merk). Maar je moet even kijken naar je kat. Sommige katten kunnen prima doseren, eten totdat ze vol zitten. Maar je hebt ook katten die meteen zo'n bakje leegvreten en dan worden ze dik.
- speeltjes is leuk. Zeker kitten houden van spelen! Een veertje aan een touwtje is vrijwel altijd een grote hit. Verder kun je ook muisjes en balletjes doen. Je komt er vanzelf achter waar je kat dol op is en waar hij niets om geeft.
Qua opvoeding:
- duidelijk en consequent grenzen aangeven bij kittens. Katten zijn geen mensen dus ze reageren niet op 'niet doen' 😛 Een kitten dat alleen is moet de grenzen van jou leren, twee kittens leren grenzen van elkaar (veeeeeeel effectiever want ze spreken dezelfde taal natuurlijk).
- Laat een kitten nooit met je hand spelen, maar altijd met een speeltje. Als kitten doen hun nageltjes en bijtjes nog niet zo'n zeer, maar de nagels van een volwassen kat halen je open natuurlijk. Als de kitten tijdens het spelen je te pakken krijgen dan roep je heel hard AUW! en loop je weg. Het spel is voorbij en een kitten begrijpt dat hij te ver is gegaan. Niet terecht wijzen door toe te spreken, dat vat een kitten op als beloning voor gedrag. (aandacht = positief, negeren = terechtwijzing).
Katten die buiten komen poepen en plassen gegarandeerd bij de buren. Dat kan je niet voorkomen tenzij je je eigen tuin afzet.