Ietjuh
Prei met sinaasappelsaus
voor 1 persoon.
Ingrediënten:
2 stuks prei
1 stuks sinaasappel
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook
100 gram ham in plakken
Instructies
Verwarm de oven voor op 170 C.
Maak de prei schoon en snijd het in stukken van ca. 5 cm.
Kook de prei gedurende 5 minuten beetgaar.
Laat de prei kort uitlekken in een vergiet of zeef. Wikkel de stukken prei in een plak ham en leg de prei vervolgens in een ovenschaal.
Rasp de schil van de sinaasappel en zet dit apart.
Halveer de sinaasappel en pers deze vervolgens uit.
Meng het sinaasappelsap met de wijnazijn, olijfolie en knoflook (fijn gesneden) en giet dit over de prei.
Zet de ovenschaal gedurende 20 minuten in de oven.
Wanneer het gerecht uit de oven is, bestrooi het met de achter gehouden sinaasappelschil.
Wortel-walnootsoep voor 4 personen:
Ingrediënten
15 gram kokosolie
50 gram ui gesnipperd
3 tenen knoflook fijngesneden
700 gram wortel in dobbelsteentjes
30 gram walnoot halven of stukjes
1250 ml groenten bouillon
1 laurierblad
15 gram appelazijn
1,5 gram kaneel halve theelepel
7 gram himalaya zout
20 gram bieslook vers voor garnering
Instructies
Verhit de olie in een pan met zware bodem tot het gesmolten is. Voeg de gesnipperde ui toe en blijf roeren onder hoog vuur totdat de ui glazig wordt. Voeg de blokjes wortel en de geperste knoflook toe. Blijf roeren en roerbak ongeveer 10 minuten.
Voeg de volgende ingrediënten toe aan de pan: appelazijn, bouillon, walnoten, laurierblad, kaneel en zout.
Zodra het begint te koken zet de warmtebron dan laag en laat het geheel op een laag vuur pruttelen voor ongeveer 20 minuten totdat de wortel geheel zacht geworden is.
Haal de pan van de warmtebron en gebruik een staafmixer in de pan totdat er een consistente en gladde puree ontstaat.
Voeg de bieslook toe als garnering.