Pimpelmeesje ik pak het gewone recept en ik doe verder eigenlijk maar wat. Kruiden doe ik veel meer dan normaal, want in de slowcooker wordt het sneller flauw. Kip doe ik ongeveer 5 a 6 uur op low (3 a 4 uur high). Ik zorg bij de slowcooker dat er altijd iets zuurs doorheen gaat als er vlees ingaat (proef je niet, gewoon een scheutje). Bijv wat citroepsap of (rijst)azijn. Hierdoor wordt het malser, omdat het de bladiebla (kan er even niet opkomen) structuur van het vlees afbreekt.
Als het klaar haal ik de pan eruit. Als de saus te dun is, kan je het nog redden. Zet de slowcookerpan op het vuur (kan niet met elke slowcookerpan, dus dan moet je het overgieten in een pan) en laat ik de saus nog wat indikken. Beetje saus in een borrelglas en daar maizena of bloem doorheen roeren tot een papje en dit weer terug in pan gieten. Even roeren op het vuur, paar minuten later is het klaar. Je kan ook rechtstreeks bloem of maïzena er doorheen mikken, maar dan krijg je vaak witte klontjes. Dit kun je met elke saus doen die te dun is uit de slowcooker. Persoonlijk vind ik bloem fijner dan maizena om saus in te dikken. In het geval van kip cola standaard, want ik hou van echte dikke sticky saus en dat lukt mij niet met enkel de slowcooker.
Pimpelmeesje en nu risotto en daar zit nog veeeeeel te veel vocht in.
De recepten uit het vegatarische slowcooker kookboek hebben dit bijna allemaal. Ik doe daar standaard al veel minder vocht in. Geen idee wat voor pan de schrijver heeft, maar er klopt bij mij nooit wat van. Veel te nat. Als ik normale recepten ombouw naar de slowcooker gebruik ik standaard al veel minder vocht dan het oorspronkelijke recept.
Bloem precies. Ik gooi het vocht er als laatste overheen en dan zo dat op alle ingrediënten wel vocht zit, maar niet dat het echt een zwembad is, waar alles in drijft. Dan komt het altijd wel goed. Vocht kan er niet uit en zal dus ook nauwelijks verdampen. Plus er komt ook nog vocht vrij uit andere ingrediënten. Ik probeer vaak al in te schatten hoeveel saus het nodig heeft op het einde en dat gooi ik er in minus een beetje.
Het is ook wat proberen en op een gegeven moment, weet je wat wel/ niet werkt.