Klinkers en kleuren hebben voor veel mensen een logisch verband
Klinkt de klinker ‘aa’ meer groen of meer rood? En is ‘ie’ licht- of donkergekleurd? Hoewel we geluid en kleur ervaren met verschillende zintuigen, heeft vrijwel iedereen wel een idee over welke klinkers en kleuren bij elkaar passen. En een groot deel van ons heeft daar ook nog een logica in. Dat blijkt uit onderzoek van taalwetenschappers van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Edinburgh naar overeenkomsten in de klinker-kleurassociaties van meer dan 1000 mensen.
Voor de schrijver Vladimir Nabokov had ‘aa’ de kleur van gepolijst ebbenhout en was de ‘ie’ mooi geel. Nabokov had synesthesie: zijn zintuiglijke waarnemingen vloeiden in elkaar over. Dit betekende in zijn geval dat hij kleuren bij klinkers zag. Maar er zijn vele vormen van synesthesie mogelijk. Slechts 1 op de 25 mensen is synestheet, maar het nieuwe onderzoek laat nu zien dat bepaalde intuïties over ‘klankkleur’ veel breder gedeeld zijn.
Zie: https://www.radboudrecharge.nl/nl/artikel/klinkers-en-kleuren-hebben-voor-veel-mensen-een-logisch-verband/?utm_source=corporate-linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=promotie-radboudrecharge
Ik dacht dat zoiets laatst ook in een ander topic voorbij kwam. Ik heb het duidelijk niet, ben geen synestheet, maar wel heel interessant om over te lezen en dat het toch bij veel mensen wel "hetzelfde" werkt met klanken en kleuren.
Zie jij duidelijk een kleur bij een klank?