Elke twee dagen doodt een man zijn vrouw in Frankrijk
Julie Douib alarmeerde de politie verschillende keren over haar ex, maar vond, net als vele anderen, geen gehoor. Hij schoot haar dood. Het was al de dertigste vrouwenmoord dit jaar in Frankrijk.
Julie Douib was 35 jaar oud toen ze twee weken geleden werd doodgeschoten. Ze had twee zoontjes van 8 en 10 jaar oud en scheidde vorig jaar van haar man, Bruno (43). Ze woonde sindsdien in een appartement op Corsica. ,,Het was een geweldige vrouw'', zei een vriendin in de Franse pers. ,,Maar ze had al verscheidene aanklachten ingediend tegen haar ex'', wist een tante op de radio.
Op zondag 3 maart rond 11.00 uur stond Bruno bij Julie voor de deur. Met een vuurwapen. De buren hoorden kort daarna 'twee knallen en een schreeuw'. Julie werd in haar buik geraakt en overleed kort erna aan haar verwondingen. Bruno gaf zichzelf aan bij de politie.
,,Dit drama zat er aan te komen'', zei de lokale politica Antoinette Salducci. Bij de politie lagen al maandenlang aanklachten, vrienden wisten van de aanhoudende ruzies tussen Julie en haar ex. ,,Julie vertelde me dat agenten haar niet serieus namen. 'Misschien doen ze dat pas als ik dood ben', zei ze'', aldus Salducci.
Julie Douib was de dertigste Française die sinds begin dit jaar werd gedood door een (ex-)partner. Daarmee viel er tot nu toe dit jaar bijna elke twee dagen een dodelijk slachtoffer van 'huiselijk geweld'. Vorig jaar was dat elke drie dagen. Dat blijkt uit onderzoek van het feministisch collectief Féminicides par compagnons ou ex. Met een team van bijna twintig vrijwilligers doorzoeken ze dagelijks de landelijke en lokale pers. Gevallen van vrouwenmoord, ook wel femicide genoemd, worden verzameld en geverifieerd. Daarna worden ze op hun Facebookpagina gepubliceerd, meestal voorzien van foto's en achtergrondverhalen. ,,We willen deze vrouwen een gezicht geven. Zo voorkom je dat ze anoniem verdwijnen in jaarlijkse moordcijfers en -statistieken waar niemand zich meer over opwindt'', schrijft de groep.
Vrouwenmoord door (ex)partners moet serieuzer worden aangepakt, vindt het collectief. Nu wordt de 'huiselijke sfeer' vaak als een verzachtende omstandigheid aangevoerd, als een man zijn (ex-) vrouw mishandelt of vermoord. ,,Vaak wordt het sussend een 'familiedrama' of 'crime passionel' genoemd. Maar het zijn gewoon vrouwen die worden vermoord door gefrustreerde mannen die denken dat ze iemand mogen doden.‘’
Duizenden volgers
Op de pagina van het collectief is een landkaart te zien, waar je kunt klikken op icoontjes per plaats delict. In Toulouse werd in januari een vrouw met een mes doodgestoken door haar man, is te lezen in een pop-up op de landkaart. In Nantes werd diezelfde maand een vrouw zo hard tegen haar hoofd geslagen door een ex-partner dat ze overleed.
Inmiddels heeft de pagina al bijna tienduizend volgers en dat aantal stijgt snel. De groep is al aan het werk sinds 2016, maar door de #metoo-discussie is de aandacht voor (seksueel) geweld flink toegenomen. De Franse televisie, radio, sites en kranten hebben de afgelopen weken bericht over de Facebookpagina, en vooral ook over de daar gemelde stijging van het aantal 'vrouwenmoorden'.
Frankrijk is geen 'koploper' in Europa als het gaat om geweld tegen vrouwen. In absolute aantallen vallen er meer dodelijke slachtoffers in Duitsland. Omgezet naar bevolkingsomvang lopen vrouwen op Malta de meeste risico's.
Dat blijkt uit cijfers van het European Centre for Gender Equality (EIGE). Maar 100 procent betrouwbaar zijn die vergelijkingen niet. ,,In landen gebruiken politie en justitie verschillende definities als het gaat om geweld tegen vrouwen. Ook de registratie verschilt per land'', aldus Veronica Collins van EIGE. Het centrum heeft alle EU-lidstaten voorgesteld dezelfde definitie van femicide te gebruiken.
In Frankrijk zijn ze wakker geschud. De moord op Julie Douib werd door het collectief als 'dertigste femicide-zaak' op Facebook gepubliceerd en kreeg daarna volop aandacht van pers en politiek. ,,Ze is niet genoeg beschermd'', zei staatssecretaris Marlène Schiappa (Emancipatiezaken). ,,We moedigen vrouwen juist aan naar de politie te stappen. En dan was deze vrouw zo dapper om dat te doen en dan gebeurt er daarna niets.‘’
Op Corsica en in haar geboortestad bij Parijs werden herdenkingsoptochten voor Julie gehouden, waar duizenden mensen aan deelnamen. In aanwezigheid van haar 10-jarige zoon werden witte rozen in zee gegooid. Haar vader was blij én verdrietig om alle aandacht. ,,Waarom is er nooit gepraat over die 29 vrouwen die vóór haar werden gedood?''
https://www.ad.nl/buitenland/elke-twee-dagen-doodt-een-man-zijn-vrouw-in-frankrijkae7595d0/