Forse vertrekpremies Google-topmannen na klachten seksueel wangedrag
Google heeft twee voormalige topfunctionarissen een vertrekpremie van in totaal 135 miljoen dollar (120 miljoen euro) meegegeven. Android-bedenker Andy Rubin en voormalig vicepresident Amit Singhal vertrokken met een gouden handdruk na beschuldigingen van seksueel wangedrag.
De omstreden Android-bedenker Rubin verliet Google enkele jaren terug al en kreeg toen ook nog een aandelenpakket van 150 miljoen dollar mee, terwijl hij werd beschuldigd van verkrachting. Dat staat in een rechtbankaanklacht van beleggers die maandag openbaar werd.
Daarnaast kreeg Rubin een vertrekpremie van 90 miljoen dollar (79,8 miljoen euro) mee en werd er op de rekening van Singhal 45 miljoen dollar (39, 8 miljoen euro) bijgeschreven, zo schrijft The Wall Street Journal.
De beschuldiging stelt de aanpak van intimidatie bij Google verder ter discussie. Vorig jaar kwam aan het licht dat Rubin een vrouwelijke medewerker met wie hij een affaire had tegen haar zin zou hebben gedwongen tot orale seks. Dat maakte zijn positie onhoudbaar. Het gerucht ging al dat hij niettemin een vertrekpremie van 90 miljoen dollar had meegekregen.
Beleggers storen zich aan handelswijze Google
In de rechtszaak claimen beleggers dat het bestuur van het bedrijf taken verzaakt zou hebben. Het stoort hen dat Google Rubin niet direct op straat zette, maar hem in de luwte liet vertrekken met een gouden handdruk.
Singhal werd in 2015 beschuldigd van aanranding van een medewerker, waaraan hij zich in dronken toestand zou hebben vergrepen tijdens een feestje met veel collega's. Hij stemde toe met een vertrek in ruil voor de genereuze gouden handdruk.
De kwestie speelt al langer bij Google, uit een onderzoek van The New York Times bleek vorig jaar nog dat er meerdere incidenten van seksuele intimidatie hebben plaatsgevonden bij het bedrijf. In de nieuwe stukken staat dat Larry Page, topman van moederbedrijf Alphabet, persoonlijk heeft ingestemd met de beloning van Rubin, hoewel andere bestuurders van het concern het daar niet mee eens waren.
https://www.nu.nl/internet/5785206/forse-vertrekpremies-google-topmannen-na-klachten-seksueel-wangedrag.html