‘En gingen jullie ook een boek lezen op de crèche?’ vraag ik.
‘Ja, van Woeste Willem!’ zegt dochter opgetogen.
‘Daar heb ik wel eens van gehoord, van Woeste Willem’, zeg ik. ‘Maar ik weet niet waar het over gaat. Kun jij me dat vertellen?’
‘Over Woeste Willem’, zegt dochter. ‘En over een jongetje, en die kan zwemmen, en die komt steeds naar hem toe.’
‘Hoe heet dat jongetje?’
‘Eeeh… Volgens mij… Drank of zo?’

Frank bleek dat jongetje te heten, en het verhaal gaat precies zoals mijn dochter beschreef. Inmiddels heeft ze het boek gekregen van haar crèche, in het kader van de actie Geef een prentenboek cadeau (1). Het is een boek van Ingrid en Dieter Schubert, die een indrukwekkend oeuvre hebben maar waar ik niet veel van weet. Mijn dochter is 3, de actie is voor kinderen van 2 t/m 6, en ik heb het idee dat hun boeken vooral geschikt zijn voor kleuters, maar misschien heb ik dat mis, want ik ken hun boeken dus (nog) niet zo goed. Het lijkt me best lastig om een boek te vinden dat geschikt is voor zowel kleine peutertjes als grote kleuters, maar Woeste Willem (2) is wel geschikt, omdat het idee van zo’n zeerover veel kinderen wel zal aanspreken, of ze nu klein of groot zijn. Mijn dochter loopt graag rond met een ‘piratensjaaltje’ op haar hoofd, dus voor haar is het zeker een aansprekend thema. 

Hordes van jullie hebben een kind in deze leeftijdscategorie, hebben jullie het boek ook gekregen of gekocht? En wat vinden jullie ervan? 

Mijn lievelingspagina is de pagina waarop je de kamer van Woeste Willem ziet met daarin alle cadeautjes die Frank hem gegeven heeft. De eerste twee keer dat ik het boek las, waren ze me niet eens opgevallen, het is zo subtiel gedaan. De tekeningen zijn wat dat betreft heel fijn, en dat is prettig, want er staat voor een driejarige behoorlijk wat tekst, maar dat kun je gewoon een beetje inkorten en dan is het toch nog een leuk boek. Alleen de hele clou van het verhaal, over dat Woeste Willem niet kan zwemmen, die begrijp ik eigenlijk niet heel goed. Is hij nou wel of geen echte zeerover? De bedoeling is natuurlijk dat je daar dan met je kind over praat. En je kunt ook praten over waar jouw kind bang voor is, zo werd gesuggereerd op een blaadje over de actie die bij het boek zat. En over wat je kind durft. 

‘Ik durf een hele grote sprong te maken’, zei mijn dochter. ‘Zonder benen!’ Waarmee ze bedoelt dat je terwijl je springt je knieën zo hoog mogelijk houdt. 

Dat antwoord sloot dan weer perfect aan bij het boek van vorig jaar, Kikker is Kikker van Max Velthuijs. Dát is pas écht een mooie aanrader. 

(1) https://geefeenprentenboekcadeau.nl
(2) Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert, GEPC, 2020 (1992)

Laatste forumberichten over "Boekentip – Woeste Willem"

Berichten laden...

Praat ook mee!