Wanneer je terug kijkt op je leven herken je misschien wel een aantal levensveranderende keuzes, die je al dan niet bewust hebt gemaakt. De eerste die ik mij kan herinneren is het moment dat ik zwanger bleek te zijn.

Op dat moment bevond ik mij in een niet aan te bevelen vriendenkring. Ik ben er van overtuigd dat als ik toen niet zwanger was geweest of wanneer ik had gekozen voor een abortus dat ik nu niet meer had geleefd. Het moment dat ik bij mijn ouders thuis de test deed en twee streepjes zag staan zei ik nog dat ik er even over na zou denken. Met dat ik de deur achter mij dicht deed wist ik het, dit kindje zou ik houden. Nog nooit had ik een baby vast gehouden en ik wist eigenlijk helemaal niet waar ik aan begon, toch sprong ik inwendig een gat in de lucht.

Mijn leven werd er vanaf dat moment niet makkelijker op, toch is het wel een goede keus gebleken. Nooit dacht ik ouder dan 25 jaar te worden, maar inmiddels is de baby die ik in mijn buik droeg een volwassen kerel.

Tien jaar geleden kwam ik weer op een punt die levensveranderend bleek te zijn. Ik zat in een relatie met iemand waarvan ik op dat moment dacht samen oud te worden. Wij hadden het niet altijd makkelijk, stonden daarbij ook nog anders in het leven en dat is uiteindelijk dan ook de reden van onze breuk geworden. 

Ik voelde mij niet tevreden met hoe het leven was, voelde alsof ik langzaam in drijfzand aan het wegzakken was.Nu klinkt dit misschien heel dramatisch, maar zo voelde het. Wij hebben ook veel mooie momenten gehad, maar onze relatie is vooral een levensles geweest. ‘Hoe ik het niet wil.’

Ik koos ervoor om dat te doen wat voor mij goed was op dat moment. Begon met sporten, gezonder eten waar mogelijk, viel kilo’s af en langzamerhand kwam ook mijn mindset in een positievere flow. Helaas waren wij een aantal jaar later het niet eens over hoe de toekomst eruit zou zien en de bereidheid te vechten voor onze relatie kwam maar van een kant. ‘Dan gaan we scheiden.’ waren zijn woorden.

Had ik die bewuste dag niet gekozen om te starten met sporten en mijzelf op één te zetten, dan had ik nu waarschijnlijk nog in een neerwaartse spiraal en flink in de ellende gezeten. Het feit dat mijn zoon destijds zei: “Mam ik ben blij dat jullie toen zijn gaan scheiden.” kwam hard binnen, maar gaf wel aan dat het een goede keuze is geweest. Ik koos niet voor een scheiding, maar voor een beter leven voor mijzelf en wilde vechten voor ons leven samen hij wilde dit niet.

Grappig hoe een simpele keuze je leven zo kan veranderen. Want na beide periodes is mijn leven flink veranderd voor het goede door de keuzes die ik al dan niet bewust heb gemaakt. 

Ik ben benieuwd of jullie ooit voor een levensveranderende keuze hebben gestaan.

Laatste forumberichten over "Keuzes"

Berichten laden...

Praat ook mee!